Izbornik

30 godina djelovanja Društva za psihološku pomoć

30 godina djelovanja Društva za psihološku pomoć

Savjetnica pravobraniteljice za djecu Davorka Osmak Franjić, prof. psihologije, sudjelovala je 5. listopada 2023. na svečanosti obilježavanja 30 godina djelovanja Društva za psihološku pomoć (DPP).

Tom prilikom je predsjednica Upravnog odbora DPP-a prof.dr.sc. Marina Ajduković prisutne provela kroz vremeplov aktivnosti DPP-a, koji je osnovan kao neprofitna i nevladina organizacija, prvenstveno kao odgovor na posljedice ratnih zbivanja za dobrobit i mentalno zdravlje stanovništva u Republici Hrvatskoj. U svom prvom razdoblju nakon osnutka DPP se fokusirao na rad s ljudima u krizi zbog rata i poraća te prepoznavanju novih potreba. S vremenom DPP širi područje rada pa se svega nekoliko godina od njegovog osnutka javlja novo razdoblje koje obilježava uvođenje inovativnih usluga u zajednicu i izobrazba stručnjaka za njih. Danas su glavna područja njegova djelovanja usmjerena na izravnu psihosocijalnu pomoć i podršku, uvođenje novih usluga, izobrazbu stručnjaka, istraživanja i evaluaciju projekata uz izdavačku djelatnost i organizaciju konferencija.

Prof. dr.sc. M. Ajduković se u svom izlaganju posebno osvrnula na kontinuiranu suradnju DPP-a s UNICEF-om, Ministarstvom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Gradom Zagrebom te najavila daljnje djelovanje u cilju integrativnijeg pristupa u prevenciji i zaustavljanju nasilničkog ponašanja u obitelji i partnerskim odnosima, očuvanja mentalnoga zdravlja djece, mladih i obitelji, prevenciju institucionalizacije osoba starije životne dobi kroz jačanje kognitivnih i socio-emocionalnih kapaciteta, omogućavanja ravnopravnosti pristupa socijalnim uslugama potencijalno diskriminiranim i ranjivim skupinama, daljnjeg razvoja pretpostavki za djelotvorne krizne intervencije i daljnjeg unapređenja međuresorne suradnje i umreženog partnerstva udruga civilnog društva.

Prigodna izlaganja na temu „I kako nas drugi vide u vremenskoj perspektivi?!“ održale su zamjenica predstojnice Ureda UNICEF-a Ana Dautović, ravnateljica Zavoda za socijalni rad, ujedno i izaslanica ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Tatjana Katkić Stanić, zamjenik pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Kristijan Kevešević te mr.sc. Lora Vidović, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba.