Izbornik

30. travnja – Međunarodni dan potpunog ukidanja tjelesnog kažnjavanja djece

30. travnja – Međunarodni dan potpunog ukidanja tjelesnog kažnjavanja djece

Djeca imaju jednaka prava kao i odrasli na poštivanje njihova ljudskog dostojanstva i tjelesnog integriteta te na jednaku zaštitu pred zakonom. Odbor za prava djeteta, kao nadzorno tijelo Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima djeteta, naglašava da ljudska prava nalažu eliminiranje svih vrsta tjelesnog kažnjavanja, ma kako blago ono bilo, kao i svih drugih oblika okrutnog ili ponižavajućeg kažnjavanja.

Stoga na Međunarodni dan potpunog ukidanja tjelesnog kažnjavanja djece koji se obilježava 30. travnja pravobraniteljica za djecu ponovno upozorava na štetnost fizičkog kažnjavanja djece, koje se unatoč zakonskoj zabrani, još uvijek smatra uobičajenim i prihvatljivim načinom discipliniranja djeteta.

Kako bi se ukidanje tjelesnog kažnjavanja djece ostvarilo ne samo na papiru, već i u praksi, potrebno je promicati pozitivne, nenasilne oblike odgoja djece i rješavanja sukoba, provoditi edukaciju budućih i sadašnjih roditelja i drugih skrbnika, nastavnika i javnosti te osigurati dostupnost savjeta i odgovarajuće potpore svim roditeljima, osobito onima kojima je odgoj djece stresan. Djeci koja bi naročito mogla biti izložena štetnom i ponižavajućem kažnjavanju (kao što su npr. djeca s teškoćama u razvoju) nužno je omogućiti povjerljivo savjetovanje i zaštitu.

Više informacija o ovogodišnjoj kampanji #EndCorporalPunishment2024 dostupno je na poveznici https://endcorporalpunishment.org/2024-advocacy-pack/.