Izbornik

Akcija “Poštujte naše znakove” – za sigurnost djece u prometu

MUPpocetakskole2017Uoči početka nove školske godine, kad će na hrvatske prometnice izaći pola milijuna djece od čega 40 tisuća prvašića, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić te predstavnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Momir Karin , na konferenciji za novinare održanoj 2. rujna 2017., pozvali su vozače da pripaze na nove sudionike u prometu, a roditelje da nekršenjem prometnih propisa budu primjer djeci.

Po policijskim podacima lani je u prometu u Hrvatskoj poginulo dvoje djece, a ove godine u prvih sedam mjeseci petero, istaknuo je ministar, upozorivši da u 60 posto slučajeva djeca stradavaju kao putnici u vozilima roditelja. Pozvao je vozače na poštivanje prometnih propisa posebno u zonama škola, da prilagode brzinu i propuste djecu, a roditelje da ponašanjem u prometu budu primjer djeci.
Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić rekla je da tu temu ne može rješavati samo jedan resor, zbog čega je važna suradnja MUP-a i Ministarstva obrazovanja. Dodala je da u sustavu najbolje surađuju s policijom i da je akcija “Poštujte naše znakove” jedna od rijetkih akcija koju država godinama provodi sustavno i sveobuhvatno, ulazeći gotovo u sve škole, koja daje rezultate.
Jako je važno na početku nove školske godine podsjetiti kako djeca doživljaju policiju prijateljski, poručila je pravobraniteljica Milas Klarić. Pozvala je sustav da pojača tu akciju i poveća sredstva. Brojke, iako nitko nije sretan ni sa stradavanjem jednog djeteta, ipak ukazuju na pozitivne rezultate, istaknula je. Na posebnu pažnju pozvala je roditelje i vozače da paze na djecu u prometu koja po statistikama najviše stradavaju kao putnici u automobilima roditelja a onda kao pješaci i biciklisti.
I pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Momir Karin pozvao je vozače i roditelje da posebnu pažnju posvete sigurnosti u prometu te rekao da njegovo ministarstvo kao partner sudjeluje u svim akcijama koja su vezana za djecu pa tako i u akciji “Poštujte naše znakove”.
Akciju „Poštujte naše znakove“ MUP provodi od 1995., otkad se znatno smanjio broj smrtno stradale i ozlijeđene djece na hrvatskim prometnicama.
Na početku nove školske godine u sklopu strateških aktivnosti Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometan policija će poduzeti niz aktivnosti. Također roditeljima savjetuju da djeci ukažu na potencijalne opasnosti koje im prijete u prometu, na negativne, ali i pozitivne primjere ponašanja u prometu, vježbaju sigurno prelaženje kolnika, odabiru najsigurniji put i da nikad pred djetetom ne čine prometne prekršaje. (Izvor. Hina, foto: Hina, D. Grzelj)