Izbornik

Akcija “Mir i dobro”

mupU Ravnateljstvu policije u Zagrebu 17. prosinca 2010. predstavljena je tradicionalna preventivna akcija MUP-a “Mir i dobro”. Na prigodnoj konferenciji za novinare, o važnosti ove akcije za sprečavanje stradavanja, kao i o nužnosti da se djecu bolje zaštiti od opasnih pirotehničkih sredstava, govorili su  među ostalima pomoćnik glavnog ravnatelja policije Dubravko Teur i zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica-Šupljika.

Iako izvješća MUP-a proteklih godina bilježe trend smanjivanja zloporaba raznih pirotehničkih i drugih sredstava, rekao je Teur, lani su poginule dvije odrasle osobe, teško je ozlijeđeno njih sedam, od toga troje djece, a lakše 19 osoba, od čega šestero djece. Propucano je 20 objekata. Utvrđena su 134 prekršaja te je 113 osoba prijavljeno, među kojima je 31 maloljetna.

Zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica-Šupljika tom je prilikom rekla kako pirotehnička sredstva privlače djecu, jer izgledaju kao igračke, a riječ je zapravo o opasnim predmetima koji mogu jako teško ozlijediti, čak i ubiti ili nanijeti golemu štetu. Izrazila je zadovoljstvo što je prihvaćena inicijativa pravobraniteljice za djecu za izmjene Zakona o eksplozivnim tvarima te sada  mlađi od 18 godina ne mogu kupovati pirotehnička sredstva II. i III. kategorije, a ni roditeljima nije ostavljena mogućnost da djeca pod njihovim nadzorom kupuju i koriste ta pirotehnička sredstva. 

Zakonski okvir je samo jedan od pokušaja zaštite djece. Iz ovog zakona proizlazi prekršajna odgovornost onoga koji krši njegove odredbe, no roditeljska nebriga ili poticanje djeteta na opasne aktivnosti može podlijegati i određenim obiteljsko-pravnim mjerama i načinima zaštite dobrobiti djeteta, što je u nadležnosti centra za socijalnu skrb.

Nažalost, doista ima roditelja koji smatraju da ne treba djeci ograničavati korištenje pirotehnikom i da je to dio blagdanskog ozračja i slavljenja. Tako se ponašaju i prodavači i organizatori proslava. Naše je mišljenje da nema potpuno sigurne pirotehnike i da s njom uvijek nešto može poći po zlu, a onda stradaju oči, sluh, šake i prsti.  Iznimno je opasno kupovati ove naprave kod ilegalnih prodavača ili ih pokušati sam izrađivati. Na to djecu treba neprestano upozoravati, i to ne samo u vrijeme blagdanskog uzbuđenja, kad emocije nadvladavaju razborito razmišljanje, već mnogo prije, u vrijeme kad djeca mogu čuti smireno izrečene detaljne argumente o opasnostima i vidjeti slike povreda. Djeca se boje povrede i gubitka dijela tijela, no ne povezuju to s igrom s pirotehnikom. Odrasli im trebaju  pomoći da to dvoje povežu. (Foto: www.mup.hr)