Izbornik

18 godina akcije “Gradovi i općine-prijatelji djece”

Na redovitom godišnjem Savjetovanju akcije “Gradovi i općine-prijatelji djece” održanom 21. studenoga 2017. u zagrebačkoj Starogradskoj vijećnici Grada Zagreba, predsjednica Saveza društava Naša djeca Hrvatske Aida Salihagić Kadić istaknula je da se navršilo 18 godina otkako se provodi ova vrijedna akcija. Njome se potiču lokalne zajednice da ulažu u djecu, u njihovo sigurno i zdravo okruženje, zdravlje, obrazovanje, kulturu, sport, slobodno vrijeme, podršku roditeljima, glas djece kroz njihovo aktivno uključivanje i uvažavanje mišljenja. Uvodno obraćanje djevojčica Ane i Doroteje, bivše i sadašnje predsjednice Dječjeg vijeća Grada Splita, na samom početku skupa odaslalo je jasnu i dojmljivu poruku o osobitoj vrijednosti dječjega sudjelovanja u životu zajednice.

Među brojnim gostima, među kojima je bilo mnogo djece iz Dječjih foruma i Dječjih vijeća, bila je i pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić, koja je pozdravila okupljene i pohvalila vrijednost uloženih napora u razvijanje lokalnih zajednica koje se nastoje u što većoj mjeri brinuti o potrebama i pravima djece. Pozdrave i želje za uspješan rad sudionicima savjetovanja uputili su i državni tajnik Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Marin Strmota, predstojnica UNICEF-ovog ureda za Hrvatsku Valentina Otmačić, predstavnica Grada Zagreba Katarina Milković i drugi.

Akcija “Gradovi i općine-prijatelji djece” pokrenuta je 1999. godine i dosad joj se pridružilo 67 gradova i općina. Akciju provodi Savez društava Naša djeca Hrvatske s partnerima Hrvatskim društvom za preventivnu i socijalnu pedijatriju, uz pokroviteljstvo Ureda UNICEF-a i ona je dio Nacionalne strategije za prava djece u RH te se ističe među tri najbolja europska programa za djecu.

Na savjetovanjima iz godine u godinu poboljšava se okvir za djelovanje lokalnih jedinica. Glavna tema u radnom dijelu ovogodišnjega savjetovanja bila je u znaku Strateškog planiranja za djecu i novog Strateškog plana akcije “Gradovi i općine – prijatelji djece” za period 2018. – 2020.

U svečanom dijelu savjetovanja proglašeni su novi gradovi i općine prijatelji djece, a taj su prestižni naslov upravo dobili gradovi Petrinja, Ludbreg i Lepoglava te općine Lokve i Sračinec.