Izbornik

Alternativno postupanje prema maloljetnim počiniteljima prekršaja

Alternativno postupanje prema maloljetnim počiniteljima prekršaja

juvenile-delinquencyU organizaciji Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mlade te Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, u Zagrebu je 7. rujna 2011. održan stručni skup “Alternativno postupanje prema maloljetnim počiniteljima ‘lakših’ prekršaja (Nizozemski Halt program)”. U radu skupa sudjelovala je savjetnica pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović.

Na stručnom skupu je nizozemski stručnjak, specijalist za rad u Halt programu, Bart Commandeur,  prezentirao model rada u primjeni alternativnih sankcija  prema maloljetnim počiniteljima prekršaja u Nizozemskoj te prednosti u odnosu na klasične sankcije. Sutkinja Visokog prekršajnog suda Branka Žigante Živković govorila je o prekršajnom postupku i prekršajnim sankcijama koje se primjenjuju kod nas prema maloljetnicima, a Anita Matijević iz Ministarstva unutarnjih poslova o policijskom postupanju u slučajevima maloljetnih počinitelja prekršaja. Moderator skupa bila je sutkinja za mladež Županijskog suda u Zagrebu Lana Petö Kujundžić.

 Nizozemski Halt program pokazuje niz prednosti u svojoj primjeni prema počiniteljima vandalizma i drugih “lakših” prekršaja u odnosu na primjenu klasičnih maloljetničkih sankcija, a koncepcija ovog programa vrlo je bliska primjeni alternativnih sankcija prema maloljetnim počiniteljima prekršajnih i kaznenih djela maloljetnika kod nas. Alternativne sankcije daju mogućnost mladim ljudima da bez kažnjavanja preuzmu odgovornosti za počinjeno, poprave nastalu štetu, te ih uče boljim oblicima ponašanja što pozitivno utječe na njihovo socijalno sazrijevanje. Stručni skup bio je prilika da se razmijene nizozemska i hrvatska iskustva u primjeni ovih mjera, a ujedno se otvoreno raspravljalo o teškoćama u izvršavanju alternativnih mjera u nas, unatoč dobrim propisima. Zaključak rasprave je da su alternativne sankcije svakako vrlo vrijedan i učinkovit instrument društva u reagiranju na početne oblike delinkventnog ponašanja.