Izbornik

Apel pravobraniteljice: Dobrobit djece mora biti na prvom mjestu!

Apel pravobraniteljice: Dobrobit djece mora biti na prvom mjestu!

U trenutku kad su pod utjecajem vijesti o brutalnom nasilju nad djevojčicom iz okolice Zadra, snažnih emocionalnih reakcija javnosti, ali i sve izraženijeg nepovjerenja građana u institucije, u javnost izašle fotografije mladića osumnjičenih za počinjenje tog zastrašujućeg djela, vrijeme je da se iskreno zapitamo koliko smo spremni doista štititi dječja i ljudska prava.

Objavom informacija na društvenim mrežama o identitetu djece i mladih ljudi u vezi sa slučajem seksualnog nasilja te o njihovim obiteljskim prilikama i ranijem životu, žrtvu se i dalje ugrožava, a svi prozvani izloženi su velikoj opasnosti od odmazde. To nije čin solidarnosti sa žrtvom već njezino novo izlaganje pritiscima i povećanje njezine ranjivosti Javnost ne smije „uzimati pravdu u svoje ruke“ i sama kažnjavati pretpostavljene „krivce“.

Osim što produbljuju patnju žrtava, takvi postupci također negativno utječu na tijek sudskog postupka. Golema šteta počinjena je tim objavama i neprimjerenim komentarima na društvenim mrežama i portalima, a postoji i ozbiljna opasnost od pozivanja na „linč“ svih osumnjičenika.

Stoga pozivam cjelokupnu javnost, novinare i pojedince, da se suzdrže od iznošenja pojedinosti o bilo kojem djetetu uključenom u ovaj slučaj i da štite njihov identitet, da uklone takve objave, odnosno da ih ne dijele na društvenim mrežama, kako ne bi dalje nanosili štetu djeci. 

Ističem da se ovim postupkom nanosi mnogo šira i dalekosežnija šteta i drugim žrtvama seksualnog nasilja, koje još prikupljaju hrabrost kako bi prijavile što im se dogodilo, a opasnost od  ovakvog javnog izlaganja dodatno će ih obeshrabriti.

Prirodno je da smo zgroženi mogućnošću da su maloljetnici i jedva punoljetne osobe počinili više iznimno teških kaznenih djela nasilja nad djevojčicom, međutim, u takvim se situacijama moramo zapitati jesmo li, kao odrasle osobe i kao stručnjaci u javnim i državnim institucijama, učinili dovoljno da takvo ponašanje spriječimo, da ohrabrimo žrtve mučenja da to prijave nadležnim službama, da žrtvu u potpunosti zaštitimo nakon prijavljivanja i pružimo joj nužnu psihosocijalnu pomoć!?

Svako kazneno djelo na štetu djeteta upućuje na to da smo kao društvo i socijalna zajednica zakazali, a odgovornost društva je tim veća ako su i počinitelji djeca.

Očekujemo da nadležne institucije hitno utvrde sve okolnosti događaja, da sudski postupak žurno bude započet i okončan, kako to propisi nalažu u slučajevima nasilja nad djecom, te da sud počiniteljima izrekne primjerene sankcije.

Ne smijemo zaboraviti da su žrtva, ali i dio osumnjičenih počinitelja djeca, što iziskuje posebnu pozornost, skrb i zaštitu tijekom postupanja koja je svoj djeci zajamčena međunarodnim dokumentima i nacionalnim propisima. To znači da je tijekom postupka nužno voditi računa o posebnostima pravosudnog postupanja za djecu koje štiti njihova prava i dignitet, bilo da je riječ o počiniteljima ili žrtvi.

Pozivam još jednom sve građane na odgovorno ponašanje, na suzdržanost u objavama i komentarima na društvenim mrežama i na zaštitu dobrobiti djece; pozivam i medije da pomognu smirivanju nastalih napetosti, a sve nadležne institucije da žurnim i stručnim djelovanjem pokažu svoju opredijeljenost za punu zaštitu prava djece.

Pravobraniteljica za djecu

Helenca Pirnat Dragičević