Izbornik

Bavarsko-hrvatska konferencija o nasilju u obitelji

Bavarsko-hrvatska konferencija o nasilju u obitelji

U Visokoj policijskoj školi u Zagrebu 24. studenoga 2016. održana je međunarodna konferencija “Nasilje u obitelji – bavarski i hrvatski model, pravna regulativa, policijska praksa i organizacijski modeli”. Pozdravne govore su uime institucija organizatora održali: Aleksandra Markić Boban iz Zaklade Hanns Seidel za jugoistočnu Europu, Zvonimir Vnučec iz MUP-a, v.d. glavnog ravnatelja policije, Želimir Radmilović, načelnik Policijske akademije te Arne Hartig iz Veleposlanstva SR Njemačke.

O njemačkim zakonskim rješenjima i Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji te praksama i organizacijskim modelima govorili su Sabine Rochel, povjerenica policije za žrtve nasilja iz Policijske uprave Schwaben Nord i Robert Maschke, voditelj Operativno-komunikacijskog centra policije u istoj Upravi. O operativnim propustima policije u suzbijanju nasilja u obitelji govorio je prof. dr. sc. Duško Modly, predsjednik Strukovne udruge kriminalista. Zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika izlagala je o perspektivi Pravobranitelja za djecu u zaštiti djeteta od nasilja u obitelji.

Voditelj Službe za odnose s javnošću MUP-a Bono Rajić prikazao je usporednu analizu hrvatskog i bavarskog modela nasilja u obitelji.