Izbornik

Bratislava: Projekt o nadzoru prisilnih udaljenja migranata i zaštiti djece

Zamjenica pravobraniteljice za djecu Ivana Buljan Ajelić, u svojstvu članice europskog poola monitora  sudjelovala je 25. i 26. lipnja 2019. u Bratislavi na prvom godišnjem sastanku o naučenim lekcijama vezano za projekt financiran od strane Europske unije pod nazivom “Nadzor prisilnih udaljenja III (FReM III)”. Sastanak su zajednički organizirali FRONTEX i ICMPD, a on je okupio monitore koji su članovi europskog poola monitora koji obavljaju nadzor prisilnih udaljenja u skladu sa člankom 6. Direktive 2008/115/EC. Na sastanku su sudjelovali i policijski službenici koji su u pratnji migranata koji se prisilno vraćaju.

Sudionici su razmijenili  iskustva i dobru praksu vezano za nadzor prisilnih povrataka i raspravljalo se o pozivima koje FRONTEX dostavlja monitorima, pisanju izvješća koje monitori dostavljaju FRONTEX-u nakon obavljene operacije prisilnog povratka te najboljoj praksi vezano za zaštitu prava ranjivih skupina (djece).

Drugi dan sastanka sudionici su raspravljali o planu rada u spomenutom projektu koji uključuje predstojeće događaje i dodatne treninge za monitore i izgradnju kapaciteta, zatim o treningu trenera te o konceptu treninga o ljudskim pravima i pravima djece, namijenjenom policijskim službenicima u pratnji migranata koji se vraćaju.