Izbornik

Bruxelles: Ministarska konferencija “Pravda za djecu”

Bruxelles: Ministarska konferencija “Pravda za djecu”

Pravosudje i djecaU organizaciji Europske komisije i Regionalnog ureda UNICEF-a za Središnju i Istočnu Europu i Zajednicu nezavisnih država, u Bruxellesu je od 27. do 28. lipnja 2013. održana regionalna ministarska konferencija zemalja Europe i Središnje Azije “Pravda za djecu” (Justice for children). Regionalna konferencija je okupila oko 120 ministara pravosuđa, pravobranitelja i sudionika iz civilnog društva, međunarodnih organizacija i Europske komisije. Na konferenciji su sudjelovale pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić i njezina savjetnica Gordana Filipović.

 

U sklopu Konferencije raspravljalo se o Izvješću “Pravosuđe prilagođeno djeci u CEE/CIS (Srednjoj i Istočnoj Europi/Zajednici neovisnih država) regiji: Napredak, izazovi, prepreke i mogućnosti” te su razmijenjena iskustva pojedinih zemalja u organiziranju pravosuđa za djecu. Ukazano je kako je uočen napredak, budući da je sve manje djece u kaznionicama, no i dalje postoje brojni problemi pa se u svim zemljama obuhvaćenim istraživanjem (Armenija, Azerbajdžan, Gruzija, Kazahstan, Kirgistan, Moldavija, Tadžikistan i Ukrajina) i dalje bilježe slučajevi zlostavljanja, ponekad i mučenja, a zatvaranje u samicu i dalje je dopušteno. Iz toga proizlazi da i dalje postoji prostor za znatna poboljšanja kad je riječ o dječjim pravima u okviru pravosudnog sustava. Naglašeno je kako treba smanjiti  institucionalizaciju djece i pojačati potporu obiteljima.

Europski povjerenik za proširenje i europsku politiku susjedstva Štefan Füle u svom uvodnom govoru na konferenciji istaknuo je kako je važno da zemlje u našem okruženju “ne ostanu samo na prihvaćanju međunarodnih standarda poštovanja ljudskih prava i njihovoj ugradnji u kazneno zakonodavstvo, već da osiguraju i učinkovitu provedbu kaznenopravnog zakonodavstva koje je u nekim zemljama vrlo napredno”. Zamjenik izvršnog direktora UNICEF-a Yoka Brandt istaknuo je kako je vidljiv napredak, ali je pravda često slijepa za potrebe djece. EU i UNICEF su pozdravili poteze vlada u regiji, uključujući i one u zemljama koje ulaze u EU, o povećanju opsega reformi u smjeru sustavne zaštite prava sve djece u pravosudnom postupku.