Izbornik

Četvrtaši iz OŠ Kajzerica u Zagrebu intervjuirali pravobraniteljicu

Četvrtaši iz OŠ Kajzerica u Zagrebu intervjuirali pravobraniteljicu

Četvero učenika 4. razreda Osnovne škole Kajzerica u Zagrebu posjetili su pravobraniteljicu Helencu Pirnat Dragičević zajedno sa svojom učiteljicom Vanessom Golubić. Desetogodišnjaci Marija, Tena, Helena i Nikola, koji već par godina aktivno sudjeluju u projektima i smotrama građanskog odgoja i obrazovanja, poželjeli su upoznati se bolje s radom pravobraniteljice za djecu. Također su željeli predstaviti pravobraniteljici svoj rad i ovogodišnji projekt koji su nazvali „Škola za nas“, a koji propituje mogućnosti ostvarivanja ideje škole po mjeri učenika i većeg sudjelovanja učenika u izboru aktivnosti i načina rada u školi. Jedan od koraka u projektu bio je i intervju s pravobraniteljicom za djecu.

Djeca su pripremila niz pitanja o tome tko se može javiti pravobraniteljici, javljaju li se djeca i u kolikom broju, koja se prava djece najviše krše, što pravobraniteljica može učiniti u zaštiti djece. Bilo je i riječi o zaštiti privatnosti djece i o sklonosti roditelja da objavljuju slike svoje djece na društvenim mrežama bez prethodnog dogovora s djecom i dječje suglasnosti.  Učenike je zanimalo i što pravobraniteljica misli o sustavu školstva u Hrvatskoj, jesu li učenici preopterećeni školskim obvezama i kakav je položaj djece u našim školama. Jedno od pitanja bilo je i: „Kako zamišljate školu po mjeri učenika?“, što je potaknulo živu raspravu među svim sudionicima.

Kao podršku projektima građanskog odgoja i obrazovanja, pravobraniteljica i njezina savjetnica Maja Flego učenicima su podijelile brošure s UN-ovom Konvencijom o pravima djeteta i letke o ulozi i načinu rada pravobraniteljice za djecu.

Pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević pozvala je djecu da joj po završetku projekta dođu predstaviti njegove rezultate, ali i da zajedno s drugim učenicima iz svoje škole posjete Malu kuću dječjih prava pri njezinome Uredu, gdje će imati priliku učiti o dječjim pravima kroz razgovor, prezentacije, igru i radionice.