Izbornik

Članice MMS-a na međunarodnoj konferenciji u Zagrebu o sudjelovanju djece

MMS grupni radU Zagrebu je 16. svibnja 2017. godine, u okviru 9. međunarodne konferencije ERFCON 2017 organizirane u povodu 55. godišnjice djelovanja Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, održana predkonferencija pod nazivom “Growing resilience: researching beyond academia”. Pravobraniteljica za djecu bila je pokroviteljica ovog stručno-znanstvenog skupa na kojem su brojni inozemni i domaći stručnjaci govorili o temi otpornosti djece i jačanja njihova sudjelovanja u različitim aspektima života koji su im važni.

Na poziv organizatora i pravobraniteljice za djecu u predkonferenciji su sudjelovale i dvije članice Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu (MMS) učenice Nika Latinčić i Antonija Radoš koje su odraslim stručnjacima u panel-diskusiji govorile o svojem iskustvu kreiranja i provođenja vršnjačkog istraživanja koje aktualno provodi MMS o temi “Kakav televizijski program žele djeca i mladi”.
Antonija i Nika podijelile su tom prilikom i svoje iskustvo ostvarivanja prava na sudjelovanje u Mreži mladih savjetnika. Odgovorile su i na pitanje uvažene stručnjakinje Ann Masten sa Sveučilišta u Minessoti o tome na koji način djeca i mladi mogu biti potaknuti i osnaženi na sudjelovanje u odgojno-obrazovnome sustavu. Istaknule su kako je važno kreirati okruženje u kojem će se djeca i mladi osjećati pozvanima na sudjelovanje i u kojem će i osjećati da imaju utjecaj na procese donošenja odluka koje ih se tiču.
Predkonferenciju su pratile i savjetnice pravobraniteljice za djecu: Ivona Salaj, koja je tom prilikom i pozdravila sudionike uime pravobraniteljice za djecu, te Sanja Vladović i Davorka Osmak Franjić. (Foto: s jednog od radnih sastanaka MMS-a)