Izbornik

Članovi Mreže mladih savjetnika na prvoj Općoj skupštini Platforme EU-a za sudjelovanje djece u Belgiji

Članovi Mreže mladih savjetnika na prvoj Općoj skupštini Platforme EU-a za sudjelovanje djece u Belgiji

Članovi 5. generacije Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu Karmen Budišin iz Kaštel Gomilice i Erik Černeka iz Rijeke sudjelovali su od 26. do 27. lipnja 2023. u Bruxellesu na prvom događanju u okviru Platforme EU-a za sudjelovanje djece.

Riječ je o Glavnoj skupštini na kojoj su djeca i mladi raspravljali o važnim pitanjima, saznali više o Europskoj uniji i o tome kako se djeca mogu uključiti i pomoći u oblikovanju Platforme i smjera u kojemu se treba razvijati. Glavna skupština organizirana je u Sklopu Platforme EU za sudjelovanje djece na kojoj ih se potiče da budu aktivni građani i zalažu se za razvoj demokratskog društva.

Karmen i Erik su, u pratnji voditeljice Mreže mladih savjetnika Davorke Osmak Franjić i koordinatorice Danijele Žagar, aktivno sudjelovali u dvodnevnim aktivnostima Opće skupštine.

Oko 60 djece u dobi od 9 do 17 godina došlo je u Bruxelles iz cijele Europe. Bilo je zastupljeno 16 zemalja, zajedno s predstavnicima nacionalnih vlada iz mnogih zemalja EU-a i predstanika iz EU organizacija koje rade s djecom. Djecu su pratili njihovi skrbnici/koordinatori. Iz Hrvatske, osim Karmen i Erika, sudjelovale su i mlade predstavnice Društva naša djeca iz Pregrade i SOS – Dječjeg sela Ladimirevci, sa svojim koordinatorima.

Otvaranju Opće skupštine pridružili su se Dubravka Šuica, Colin Scicluna i Ana Gallego iz Europske komisije te Milan Brglez iz EU parlamenta. Zajedno s djecom razgovarali su o važnosti sudjelovanja djece – i za djecu i za EU, a djeca su im rekla svoje stavove o temama koje su im najvažnije. Sesiju je moderirao Dječji panel Platforme. Član Dječjeg panela Platforme je i Tea iz Hrvatske, koja je aktivno uključena u funkcioniranje Platforme uz podršku koordinatora Krešimira Makvića. Na istom događanju sudjelovali su i predstavnici mreže organizacija Eurochild i Children of Prisoners Europe-COPE, čiji je Ured član.

U dva dana aktivnosti održane su velika uvodna i završna sjednica, susreti s vladinim predstavnicima i male radne grupe za dublje proučavanje različitih tema. Uz aktivnosti  probijanja leda i izgradnje tima kako bi se svi upoznali, pauza za osvježenje i opuštanje, za sudionike je organiziran i posjet Europskom parlamentu, šetnja i obilazak centra grada Bruxellesa.

U sesijama pod nazivom ‘EU i ja’, djeca su razgovarala s vladinim predstavnicima, nevladinim organizacijama i organizacijama koje se bave pitanjima djece – kako bi podijelila svoje stavove i ideje. Ovom prilikom članovi MMS-a susreli su se s predstavnicom hrvatskog  Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike gđom Marijom Lukec Presker, voditeljicom Službe za zaštitu djece, mladih i obitelji u riziku s kojom su prodiskutirale razna pitanja, s naglaskom na područje obrazovanja djece.

Drugi dan djeca su radila u manjim grupama kako bi podijelila svoje stavove i mišljenja o pet tema koje su odabrane kao važne: Dječja prava, Djeca za pravedniju i zeleniju Europu, Zaštita od nasilja, Dječje siromaštvo, Zajedničke konzultacije. Oni će poslužiti za planiranje nadolazećih akcija i aktivnosti Platforme za sudjelovanje djece u EU.

U završnom dijelu događanja, djeca su podijelila informacije o čemu su raspravljala u svakoj od svojih pet grupa. Didier Reyners iz Europske komisije, Ewa Kopacz iz EU parlamenta i Minna Ljunggren iz švedske vlade potom su se pridružili zatvaranju sastanka. Djeca su predložila nekoliko tema na kojima bi Platforma mogla raditi tijekom sljedeće dvije godine. I također su predložili kako to učiniti. Očekuju se daljnje aktivnosti ove Platforme, u kojoj će djeca sudjelovati na više razina.

Više informacija o ovom važnom događanju dostupno je na stranici Europske komisije: https://eu-for-children.europa.eu/activities-news/general-assembly