Izbornik

Crikvenica: Okrugli stol o nasilju među učenicima

Crikvenica: Okrugli stol o nasilju među učenicima

nasilje teenU povodu Međunarodnog dana djece žrtava nasilja, u organizaciji udruge Centar za osnaživanje djece i odraslih – ELAN savjetovanje iz Dramlja, 24. svibnja 2013. u Vijećnici Grada Crikvenice održan je okrugli stol “Nasilničko ponašanje učenika u crikveničkim osnovnim školama – stanje i implikacije“. Okrugli stol organiziran je kako bi se predstavili rezultati istraživanja provedenog u dvjema osnovnim školama – OŠ Zvonka Cara i OŠ Vladimira Nazora – na području Crikvenice, a s namjerom senzibiliziranja lokalne zajednice o ovom problemu i poticanja na aktivno uključivanje u sprečavanje nasilničkog ponašanja djece.

 

Na okruglom stolu rezultate istraživanja predstavila je pedagoginja Iva Baldo, koja je i provela istraživanje, usmjereno na ispitivanje pojavnih oblika nasilja među učenicima od petog do osmog razreda te stavova učenika i učitelja o psihičkom nasilju u školi. Pojedini rezultati ovog istraživanja ocijenjeni su kao alarmantni i zabrinjavajući. Primjerice, popriličan je broj učenika bio žrtva neke vrste nasilja barem jednom; mnogi učenici odgovorili su da se nikome ne bi obratili za pomoć u slučaju da dožive nasilje te da ne bi ništa učinili budu li svjedočili nekom nasilju. Dobiveni rezultati trebali bi poslužiti kao osnova za poduzimanje aktivnosti radi suzbijanja i prevencije nasilja.

Nakon izlaganja rezultata istraživanja uslijedila je rasprava. Na skupu je sudjelovala i savjetnica pravobraniteljice za djecu Danijela Žagar, koja je predstavila rad Ureda pravobraniteljice i aktivnosti u domeni prevencije nasilja. Preporučila je da rezultati istraživanja budu iskorišteni kao poticaj za aktivnosti radi poboljšanja zaštite djece i prevencije nasilja u ovim odgojno-obrazovnim ustanovama, a te bi aktivnosti trebale obuhvatiti i djecu i odrasle. Očekuju se finalni zaključci ovog okruglog stola, koji će koristiti i u poduzimanju daljnjih aktivnosti u sprečavanju nasilja nad djecom i među djecom u crikveničkim školama, ali i šire.