Izbornik

CRONSEE o zaštiti djece od ekonomskog iskorištavanja

CRONSEE o zaštiti djece od ekonomskog iskorištavanja

Ohrid_1Redovita godišnja konferencija Mreže pravobranitelja za djecu Jugoistočne Europe CRONSEE (Children’s Rights Ombudspersons Network in South and Eastern Europe), održana 6. i 7. rujna 2011. u Ohridu u Makedoniji, bila je posvećena temi o zaštiti djece od ekonomskog iskorištavanja. Razmatrani su uzroci i moguća rješenja problema prosjačenja djece. U radu konferencije sudjelovala je i pravobraniteljica Mila Jelavić.

Sudionici konferencije bili su predstavnici pravobraniteljskih institucija za djecu iz Makedonije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Srbije, AP Vojvodine, Crne Gore, Kosova, Albanije i Hrvatske, a organizacijsku i financijsku potporu pružila je organizacija Save the Children Norway, koja podržava rad CRONSEE-a od njegova osnutka. Radom konferencije predsjedao je Ixhet Memeti, ombudsman Republike Makedonije.

Predstavnici Makedonije iznijeli su podatke o velikom broju djece koja se bave prosjačenjem, a riječ je pretežno o romskoj djeci ili djeci iz nefunkcionalnih obitelji u dobi najčešće od pet do 14 godina. Najviše ih je u Skopju, prema procjenama čak 3500, ali službene evidencije govore o 700 djece. Tu djecu u Skopju se zbrinjava u dva  Dnevna centra za djecu, koji djeluju u sklopu Centra za socijalnu skrb, uz podršku Ministarstva rada i socijalne skrbi. U svakom Dnevnom centru svakog dana boravi oko 15 djece, s njima rade stručnjaci i uključuje ih se u školu. Vrijedna informacija je i da Makedonija ima Protokol o postupanju u slučajevima djece koja prose, a donijelo ga je Ministarstvo rada i socijalne skrbi.

U nastavku konferencije predstavljena su iskustva drugih zemalja. Djelomično je predstavljeno i istraživanje koje su, uz potporu Save the Children  Norway, provele institucije pravobranitelja Srbije, Crne Gore, AP Vojvodine i Republike Srpske, o djeci na ulici. Istraživanje je provedeno po zajedničkoj metodologiji s ciljem da se utvrde prisutnost, razmjere i uzroci prosjačenja djece, mjere koje poduzimaju nadležni kako bi suzbili i spriječili prosjačenje, način evidentiranja djece koja prose, suradnja nadležnih institucija itd. Prikazujući stanje u Hrvatskoj, pravobraniteljica Mila Jelavić, navela je niz aktivnosti koje je njezin Ured poduzimao dosad – od upućivanja preporuka nadležnima, izrade letka kojim se na građane apelira da na djecu-prosjake gledaju kao na zlostavljanu djecu koja trebaju pomoć, do medijacije među institucijama.

Zanimljivo je da u Sloveniji uopće nema djece koja prose, kako je izvijestio predstavnik slovenske institucije pravobranitelja.

U svim raspravama isticana je važnost prevencije, koja je u ovom području važnija i potrebnija od represije te je rečeno kako su nužna veća ulaganja u prevenciju, nužno je i utvrđivanje odgovornosti roditelja te kažnjavanje svih onih koji zloupotrebljavaju djecu.

Zaključci konferencije će, nakon usuglašavanja svih zemalja sudionica, poslužiti  kao osnova za izradu preporuka o zaštiti djece od ekonomskog iskorištavanja, a pripremit će se i zbornik izlaganja s konferencije.

Najavljeno je da će sljedeće godine koordinator CRONSEE-a biti Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore.