Izbornik

Dan opće rasprave UN-ovog Odbora za prava djeteta: Dječja prava u alternativnoj skrbi

Dan opće rasprave UN-ovog Odbora za prava djeteta: Dječja prava u alternativnoj skrbi

Ove je godine Dan opće rasprave UN-ovog Odbora za prava djeteta bio posvećen pravima djece u alternativnoj skrbi, a održan je 16. i 17. rujna 2021. Na Danu opće rasprave online vezom su sudjelovale zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika i savjetnice Danijela Žagar i Lidija Petrović.

One su iskoristile mogućnost sudjelovanja u radnim grupama u kojima su postavljale pitanja i ostavile komentare. Njihovi komentari i pitanja odnosili su se na djecu koja su smještena u institucije alternativne skrbi zbog toga što su im oba roditelja ili onaj koji jedini skrbi o djetetu osuđeni na kaznu zatvora. Također su se osvrnule na to da je epidemija Covida-19 učinila situaciju još složenijom za djecu u ustanovama alternativne skrbi, jer su im bili ograničeni kontakti s članovima obitelji kod kuće, kao i s roditeljem koji je u zatvoru.

Ostale teme na skupu odnosile su se na sigurnost djeteta u obitelji i na osnaživanje obitelji i zajednice kako bi se preveniralo odvajanje, zatim na skrb i zaštitu prava djece koja su odvojena od roditelja (djece bez pratnje). Među sudionicima su,  uz  stručnjake iz raznih institucija, bili i mladi s iskustvom alternativne skrbi. I jedni i drugi složili su se da je u situacijama kad su djeca odvojena od roditelja bitno u fokus postupanja staviti dijete, omogućiti djetetu njegovo pravo na participaciju, ali pritom paziti da ne dođe do njegove retraumatizacije. Svi su se govornici složili kako je neophodna pomoć i podrška sustava – i savjetodavna i materijalna. Naglašena je važnost preventivnog rada s obitelji kako bi se spriječilo izdvajanje djeteta, kao i potreba dodatnog rada s djecom koja se pripremaju za izlazak iz sustava alternativne skrbi.

Bilo je riječi i o pružanju usluga djeci u alternativnoj skrbi i važnosti zajedničkog smještaja braće i sestara, te poticanja kontakata djece i roditelja u situacijama kada je to u interesu djeteta. Govorilo se i o posebno ranjivoj skupni djece LGBT orijentacije kojoj je potrebna dodatna pomoć i podrška. Bilo je govora i o benefitima smještaja djece u srodničke udomiteljske obitelji, ali i o važnosti da se tim obiteljima osigura adekvatna materijalna pomoć države. Svi su se govornici složili kako je potrebno standardiziranje udomiteljske skrbi, budući da se u raznim državama na različite načine percipira udomiteljska skrb o djeci.