Izbornik

Dan planeta Zemlje 22. travnja

Dan planeta Zemlje 22. travnja

Ujedinjeni narodi proglasili su 2009. godine 22. travnja „Međunarodnim danom majke Zemlje“. Danas se taj dan obilježava u cijelom svijetu, svake godine s ciljem razmišljanja o i djelovanja u smjeru smanjenja čovjekovog štetnog učinka na okoliš.

Djeca i mladi osvijestili su problem onečišćenja Zemlje te u svojim nastojanjima da odrastaju u čistom i zdravom okolišu upozoravaju kako je „samo jedan planet Zemlja“, pritom ističući klimatske promjene i ekološke katastrofe koje se događaju, kao i njihov utjecaj na djecu.

Kako bi osigurali pravo djeteta na odrastanje u zdravom okolišu, Odbor Ujedinjenih naroda za prava djeteta donio je Opći komentar br. 26 o dječjim pravima i okolišu, s posebnim naglaskom na klimatske promjene (General comment on children’s rights and the environment with a special focus on climate change). Verzija prilagođena djeci dostupna je na poveznici https://youtu.be/88ytWDLmyC8.

U obilježavanju Dana planeta Zemlje, pravobraniteljica za djecu poziva sve odrasle, posebice donositelje odluka, na poduzimanje mjera u cilju poštovanja, zaštite i ostvarenja prava djece na zdrav okoliš.