Izbornik

Dan sigurnijeg interneta 11. veljače 2014.

Dan sigurnijeg interneta 11. veljače 2014.

racunalo tata i sinoviMeđunarodni Dan sigurnijeg interneta ove se godine obilježava 11. veljače. Tog dana širom svijeta organizirat će se brojne aktivnosti koje će biti vezane za glavnu ovogodišnju temu pod nazivom “Stvorimo bolji internet zajedno”. Ona ukazuje na zajedničku odgovornost u poticanju pozitivnih i uklanjanju negativnih strana interneta. Osigurati bolji internet znači poticati tvrtke i institucije da stvaraju pozitivne, kvalitetne i djeci primjerene online sadržaje, štite osobne podatke te intenzivno rade na sprečavanju negativnih i nasilnih sadržaja te govora mržnje.

 

I u Hrvatskoj se mnogi pridružuju ovoj globalnoj akciji organiziranjem najraznovrsnijih sadržaja. Posebno je aktivan tim projekta petzanet.HR, koji radi na razvoju školskog kurikuluma za sigurnost na internetu za sve osnovne škole. U projektu sudjeluju osnovne škole Veliki Bukovec, Popovača, “Mladost” iz Osijeka, “Mato Lovrak” iz Nove Gradiške i Gripe iz Splita, a o tome što sve rade i kako obilježavaju Dan sigurnijeg interneta više informacija dostupno je na stranici projekta pod nazivom  Sigurnih pet za sigurniji net.

Uoči dana sigurnijeg interneta u Hrvatskome saboru će 10. veljače Odbor za informiranje, informatizaciju i medije, Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu te Odbor za obitelj, mlade i sport, na inicijativu pravobraniteljice za djecu Mile Jelavić održati tematsku sjednicu “Medijska pismenost za sigurnost djece u svijetu medija i interneta”.

Među ostalim aktivnostima, 11. veljače organizira se i kviz u povodu Dana sigurnijeg interneta u kojem mogu sudjelovati učenici osnovnih škola iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a informacije se mogu naći na stranici http://www.boljiinternet.com/.

I ove godine djeca će sudjelovati sa svojim radovima o sigurnosti na internetu na multimedijskoj izložbi koju, kao i prethodnih godina, organizira udruga “Suradnici u učenju”, a rok za dostavu radova je 10. ožujka 2014.