Izbornik

Dani antifašizma u Opatiji

Dani antifašizma u Opatiji

OpatijaUABAU organizaciji Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Opatije i Gimnazije Eugena Kumičića Opatija, u Vili Antonio u Opatiji 6. ožujka 2014. održana je tribina “Djeca-žrtve rata” u sklopu Šestih dana antifašizma u Opatiji.

 

Na tribini je okupljene pozdravio opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić, a kao izlagači su sudjelovali dr. Dubravka Kocijan Hercigonja, Marijan Gubina i Predsjednik opatijske Udruge antifašističkih boraca i antifašista Oleg Mandić. Oleg Mandić govorio je o patnji koju je kao jedanaestogodišnjak proživljavao u nacističkom logoru smrti Auschwitzu, a Marijan Gubina o svojoj patnji koju je, također kao jedanaestogodišnjak tijekom Domovinskog rata proživio kao zarobljenik u srpskom logoru

Dr. Kocijan Hercigonja predstavila je svoje desetogodišnje iskustvo u radu s djecom žrtvama domovinskog rata i zastrašujućim iskustvima koja su pretrpjela. U raspravu koju je moderirao Neven Šantić s velikim se zanimanjem uključila i publika. Razmatrane su razne teze o odnosima roditelja i djece žrtava rata, poslijeratnom oporavku djece, o tome kako su društvo i država sa svojim institucijama bili uključeni u saniranje njihovih trauma, o ulozi ustanova za psihološku pomoć djeci danas i o radu s djecom žrtvama nasilja u mirnodopsko vrijeme. Tribini je nazočio i velik broj učenika opatijskih srednjih škola, a skup je pratila i savjetnica pravobraniteljice za djecu Danijela Žagar, koja je okupljene pozdravila uime pravobraniteljice Ivane Milas Klarić. (Foto: www.opatija.hr)