Izbornik

Deset godina Plavog VAFI-ja – promicanje prava djeteta putem dječjeg animiranog filma

Deset godina Plavog VAFI-ja – promicanje prava djeteta putem dječjeg animiranog filma

U nedjelju, 5. lipnja 2022., u Varaždinu je službeno zatvoren trinaesti po redu VAFI & RAFI – Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih. Festival organizira udruga Filmsko-kreativni studio VANIMA, u suorganizaciji s Javnom ustanovom u kulturi Art-kino iz Rijeke. U prvom dijelu festivala nazvanom RAFI, koji je započeo krajem svibnja, u Rijeci su se natjecali profesionalni filmski autori koji stvaraju djela za dječju publiku, a dječji žiri birao je pobjedničke filmove. Dok su u VAFI sekciji festivala, koja je započela 2. lipnja, u Varaždinu svoje snage odmjeravali mladi filmaši iz cijeloga svijeta, među kojima je bilo i djece iz dječjih vrtića, te djece i mladih osnovnoškolske i srednjoškolske dobi. Osim što se ovim festivalom potiče dječje stvaralaštvo, njime se tradicionalno ističu i mogućnosti promicanja prava djece putem animiranog filma, te Ured pravobraniteljice za djecu godinama prati VAFI festival.

Ukupno je za službenu selekciju VAFI festivala odabrano čak stotinu filmova koji su se natjecali u tri kategorije: MINI – za djecu do 10 godina, MIDI – za djecu od 11 do 14 i MAXI – od 15 do 18 godina. Ovogodišnji stručni žiri djelovao je u sastavu Alena Čadová, producentica festivala Animanie iz Republike Češke, zatim Radostina Neykova, animatorica iz Bugarske, prošlogodišnja dobitnica RAFI nagrade, te Petra Balekić, animatorica i grafička umjetnica iz Hrvatske.

VAFI festival u proteklih je 10 godina postao poznat i po tome što, osim nagrada stručnog žirija, dodjeljuje i nagradu Plavi VAFI filmu koji najviše promiče dječja prava. Članice žirija za Plavi VAFI su predstavnica UNICEF-ovog ureda za Hrvatsku Marina Knežević Barišić, predstavnica Ureda pravobraniteljice za djecu Maja Flego, te Ana Dokler, glavna urednica portala Medijskapismenost.hr.

I ovogodišnji VAFI festival pokazao je bogatstvo tema koje privlače i pokreću djecu i mlade. Od ukupno 100 filmova, čak ih je tridesetak bilo iz Hrvatske, a brojni su filmovi došli iz raznih dijelova svijeta – iz Portugala, Španjolske, Belgije, Njemačke, Irske, Srbije, Češke, Poljske, Rusije, Uzbekistana, pa i iz SAD-a, Meksika, Kine, Filipina i drugih zemalja.

U većini filmova prepoznatljiva je dječja želja za igrom i zabavom putem stvaranja duhovitih priča i vođenja izmaštanih animiranih likova kroz neobične zgode – jer u animiranim filmovima ništa nije nemoguće. No, i kad su smiješne i nevjerojatne, ove dječje priče pozivaju na promišljanje različitih životnih situacija u kojima se mogu prepoznati elementi djetinje svakodnevice. Mnoga dječja filmska ostvarenja odražavaju dječje medijske preferencije, ponešto iz njihovih omiljenih filmova i videoigara, a nerijetko pokazuju i razvijen crtački talent, vještinu pripovijedanja i razrade likova i radnje. Neki se pritom odvažno upuštaju i u propitivanje najtežih tema, poput samoće, tugovanja, depresije, suočavanja sa smrću i traganja za životnim smislom.

U svim kategorijama VAFI festivala dodijeljena je po jedna prva nagrada i četiri ravnopravne druge, a kandidata za nagrade bilo je i mnogo više. Stručni žiri nagradio je: u MINI kategoriji film “Čovjek”, čiji su autori djeca iz FKVK-a Zaprešić iz Hrvatske, u MIDI kategoriji film “Tukan”, animacijskog studija REKKER iz Belgije, a u MAXI kategoriji film “Rupa”, mladih autora iz LAF WFA iz Poljske.

Žiri Plavog VAFI-ja jednoglasno je odlučio da nagrada za promicanje dječjih prava pripadne filmu  “Zagledani u nigdje” studija Anilupa iz Portugala, čiji su autori djeca u dobi do 10 godina. U obrazloženju nagrade žiri je naveo kako taj film predstavlja spoj haiku poezije, likovne estetike i izvrsne animacije, koji gledatelje uvodi u dječji svijet i iskreno progovara o stvarima koje su djeci važne. Kroz ovaj film vidimo na djelu pravo djece na slobodno izražavanje različitim izražajnim sredstvima – riječju, slikom i animacijom – uz odmjereno vodstvo i podršku odraslih. (Nagrađeni film može se pogledati ovdje.)

Ove godine obilježen je svojevrsni jubilej nagrade Plavi VAFI, za koju organizatori ističu da je postala dio prepoznatljivosti ovoga festivala. Tijekom deset godina u Varaždinu smo vidjeli izvanredna dječja filmska ostvarenja koja su nam otkrila raznovrsne mogućnosti da djeca putem animiranog filma istražuju i govore o pravima djece. Na prvom mjestu svi ti dječji filmovi govore o pravu na slobodu izražavanja i na sudjelovanje u kulturnom životu i umjetnostima, a mnogi se usto bave i pravima djece na kvalitetno i primjereno obrazovanje, zdravlje, zdrav okoliš, zaštitu od nasilja, pravom na obiteljski život, socijalnu skrb, zaštitu od diskriminacije ili nekim drugim područjem dječjih ljudskih prava.

Zagovaranje dječjih prava najviše uočavamo u filmovima koji se bave temama bliskim djeci, kroz koje ona govore o sebi, svojim željama i potrebama, postavljaju važna pitanja o životu, te pozivaju da ih se posluša – i da im se odgovori. Gledajući dječje animirane filmove na VAFI festivalu prepoznajemo iznimnu važnost uloge odraslih, kao onih koji potiču, omogućuju i pomažu dječje filmsko stvaralaštvo, koji ih istodobno i vode i prate u tom procesu. I, koliko god je važno da voditelj filmske grupe dobro poznaje medije i mogućnosti stvaranja animiranog filma, toliko je važna i njegova pedagoška umješnost, ali i odmjerenost u tome vođenju, kako bi se ostavilo dovoljno prostora autentičnom dječjem stvaralaštvu.

I ove godine tijekom festivala su se održavale radionice animacije za djecu, a vodili su ih filmski animatori iz Češke, ovogodišnje zemlje partnera VAFI festivala. A sljedeće će godine RAFI & VAFI imati drukčijeg partnera. Kako je najavio direktor festivala Hrvoje Selec, partner će biti zagrebački Svjetski festival animiranog filma Animafest, koji je ove godine obilježio svoju 50. obljetnicu.