Izbornik

Djeca i odrasli o dječjim pravima na Skupštini Eurochilda u Bruxellesu

Djeca i odrasli o dječjim pravima na Skupštini Eurochilda u Bruxellesu

U Bruxellesu je 18. i 19. travnja 2018. održana Opća skupština Eurochilda i Dani članova (General Assembly and Members’ Days). Eurochild je mreža organizacija i pojedinaca koja u Europi i širom Europe radi na promociji prava i dobrobiti djece i mladih ljudi. Eurochild danas ima 171 člana iz 34 države Europe, od čega je 126 punopravnih članova, 42 su pridružena i tri počasna člana. Ured pravobranitelja za djecu Republike Hrvatske član je ove mreže od 2015. godine.

Pored redovnih aktivnosti Opće skupštine, na sjednici je u djelovanje mreže uključeno 18 novih članova. Na skupštini je sudjelovalo 160 sudionika, uključujući 12 djece i mladih koji sudjeluju u aktivnostima Dječjeg vijeća Eurochilda (Eurochild Children’s Council). Među njima je bio i predstavnik iz Hrvatske Jan Galić, u pratnji predstavnica iz Društva “Naša djeca” Opatija Sanje Škorić i Tee Jelača.

Jan je, kao vijećnik Prvog saziva Dječjeg vijeća Eurochilda sudjelovao u pripremama za uvođenje paralelnih radionica za vrijeme održavanja Dana članova o temama: dječje siromaštvo i društvena isključenost – ulaganje u djecu i dječje proračune, razvoj u ranom djetinjstvu, dječja dobrobit i sustav zaštite te dječja participacija. Na svojim cjelodnevnim radionicama, Eurochildovi vijećnici raspravljali su o temama poput sigurnosti na društvenim mrežama, ali i o mogućim načinima uključivanja djece u programe dječje participacije te što se sve treba učiniti kako bi se ostvarila “Europa koju djeca žele”. Jan je postao član Prvog saziva Dječjeg vijeća Eurochild organizacije putem raspisanog poziva među članovima Eurochilda te na prijedlog Društva “Naša djeca” Opatija, a u vijeću je zajedno s 12 predstavnika djece europskih zemalja s kojima se zalaže za aktivno dječje sudjelovanje u tijelima Eurochilda i EU Parlamenta.

Na skupštini je usvojen novi Strateški plan mreže Eurochild za razdoblje od 2019. do 2021. godine.

Na  Danima članova Eurochilda (Eurochild Members’ Days) sudjelovali su pozvani vanjski izlagači i stručnjaci, i to: Ioannis N. Dimitrakopoulos, predstavnik European Union Agency for Fundamental Rights, Tuomas Kurttila, predsjedavajući Europske mreže pravobranitelja za djecu (ENOC), ujedno i finski pravobranitelj za djecu, Regina Jensdottir iz Vijeća Europe, Velina Todorova, članica Odbora za prava djeteta UN-a i Sandie Blanchet iz UNICEF-a. Održane su interaktivne aktivnosti na kojima su sudjelovala djeca i mladi, članovi Dječjeg vijeća Eurochilda s ciljem razmatranja mogućnosti razvijanja mreže, suradnje njezinih članova i strateškog plana.

Na završnom dijelu Dana članova, Jan je izvijestio članove Eurochilda o održanim aktivnostima za vrijeme Generalne skupštine i Dana članova, ali ih je tom prilikom i pozvao na ovogodišnju Eurochildovu konferencije koja će se održati u Opatiji od 29. do 31. listopada pod nazivom “Gradimo bolju Europu s djecom: Pridružite nam se!” (Building a better Europe with children: All aboard!). Domaćini konferencije su Društvo “Naša djeca” Opatija i Grad Opatija, a konferencija će se održati pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar – Kitarović.

Na ovim je aktivnostima sudjelovala i savjetnica pravobraniteljice za djecu Danijela Žagar.

Osim Društva “Naša djeca” Opatija, iz Hrvatske su sudjelovale i dekanica Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta prof. dr. sc. Snježana Sekušak Galešev i izv. prof. dr. sc. Ivana Jeđud Borić, novi članovi ove mreže.

Više o ovogodišnjoj Općoj skupštini i Danima članova na: http://www.eurochild.org/