Izbornik

Djeca u Hrvatskom saboru pozvala odrasle da poslušaju i uvaže njihov glas

Djeca u Hrvatskom saboru pozvala odrasle da poslušaju i uvaže njihov glas

Zajednička sjednica djece i saborskih zastupnika, održana 20. studenoga  u povodu 30. godina otkako su Ujedinjeni narodi donijeli Konvenciju o pravima djeteta, dovela je u Hrvatski sabor mnoštvo djece i mladih. Sjednicu su zajednički organizirali Savez društava “Naša djeca” Hrvatske, Ured pravobraniteljice za djecu i Ured UNICEF-a za Hrvatsku, a u njoj su sudjelovala djeca sudionici akcije “Gradovi i općine – prijatelji djece”, djeca iz Dječjih foruma i Dječjih vijeća Saveza društava “Naša djeca” Hrvatske, Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu te Savjetodavnog odbora za dječju participaciju Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Sjednicom je predsjedala izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Irena Petrijevčanin Vuksanović, a moderirala ga je Sanja Škorić, dopredsjednica Saveza DND Hrvatske. Uime organizatora skup su pozdravili predstavnik Dječjeg vijeća Koprivnica Matija Šimek i predstavnica Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice Karla Škrlec. Karla je tom prilikom naglasila da su djeci za ostvarivanje njihovih prava potrebni odrasli – da ih podrže u odrastanju, da ih čuju i razumiju te da se prema njima odnose sa suosjećanjem i poštovanjem. – Voljeli bismo živjeti u državi u kojoj odrasli ne čekaju poziv ili podsjetnik na ispunjavanje i poštivanje dječjih prava – rekla je.

Pozdravni govor održala je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković, koja je tom prilikom ujedno bila i izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića.

Uslijedila su izlaganja djece i mladih koji su istaknuli brojna važna pitanja iz dječje svakodnevice i različitih područja dječjih prava te iznijeli brojna dječja očekivanja od odraslih. Djeca i mladi predstavili su ukupno 11 tema, a prvi su nastupili članovi MMS-a Pavle Toth i Karla Leontić, koji su istaknuli važnost dječje participacije u društvu.

Zalažemo se za to da participacija djece postane uobičajena u društvu te da je odrasli prihvate i razumiju – rekao je Pavle. Dječju participaciju opisao je kao priliku za izražavanje mišljenja bez osude, mogućnost da djeca i mladi sudjeluju u donošenju odluka koje se odnose na njih, da utječu na odrasle i da se odrasli prema njima i njihovim stajalištima odnose s poštovanjem.

Karla je svoje izlaganje zaključila porukama odraslima i djeci. Odraslima je poručila: – Dajte nam priliku za sudjelovanje! Imajte strpljenja i volju da nas saslušate. Mi možda nemamo iskustva kao vi, ali definitivno vam nitko ne može bolje od nas predočiti kako se djeca i mladi danas osjećaju u svojoj koži. Njezina poruka djeci i mladima bila je: Zauzmite se za sebe! Budite promjena koju želite vidjeti u svijetu. Naoružajte se znanjem! Neka se čuje i vaš glas!

O važnosti uključivanje djece u razmatranje važnih tema i na međunarodnoj razini govorili su predstavnici Dječjeg vijeća Opatija Mateo Gruban i Dunja Reljanović te predstavnik Savjetodavnog odbora za dječju participaciju i Dječjeg vijeća Velika Gorica Matija Dražetić. Predstavnici srednjih škola Grada Zagreba Dorotea Igrec i Lovro Marušić založili su se za standardizaciju školskog sustava u Hrvatskoj.

O problemima sigurnosti djece u prometu na području Dubrovnika govorila je predstavnica Dječjeg foruma Dubrovnik Nina Milovčević, a na problem siromaštva, koje uzrokuje nejednakost u ostvarivanju dječjih prava upozorio je Ivan Tičinović iz Dječjeg vijeća grada Omiša. O pravu djece na zdravu prehranu, zdrav život i zdravlje govorile su Lana Repovečki i Ana Grah iz Dječjeg vijeća Zabok.

Predstavnice Dječjeg foruma Samobor Marta Rugole i Lana Šurina istaknule su važnost prava djece na slobodne aktivnosti te problem manjka kvalitetnih izvannastavnih i rekreativnih sadržaja, a Bruna Franješević i Nela Češić iz Dječjeg vijeća Nova Gradiška pozvale su na učinkovitiju zaštitu djece od vršnjačkog nasilja. Klara Ćosić i Edita Jurušić iz Dječjeg foruma Kutina govorile su o izazovima odrastanja u digitalnom okruženju i potrebi bolje zaštite djece, a predstavnice zagrebačkih osnovnih škola Nika Walla, Ema Kovačević i Nia Blažeković upozorile su na elektroničko nasilje kao jedan od gorućih problema s kojima se djeca suočavaju.

Na kraju je mnoge sudionike sjednice dirnulo izlaganje predstavnika Savjetodavnog odbora za dječju participaciju Mladena Ignaca, koji je iz perspektive udomljenog djeteta govorio o važnosti udomiteljstva, poručujući da mu je udomiteljska obitelj, u kojoj je dobio ljubav, podršku i topli dom, promijenila život nabolje.

U nastavku se okupljenima obratila i izaslanica Predsjednice Republike Hrvatske Renata Margaretić Urlić, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i drugi.

U sklopu ovoga događaja ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković dodijelila je Nagrade za promicanje prava djeteta za 2019. godinu. Godišnju nagradu dobila je Martina Boltužić Dževerlija, a nagradu za životno djelo prof. dr. sc. Marina Ajduković.