Izbornik

Dječji vijećnici Grada Velike Gorice posjetili pravobraniteljicu

Dječji vijećnici Grada Velike Gorice posjetili pravobraniteljicu

Tridesetak djece članova Dječjeg gradskog vijeća Velike Gorice došli su u posjet pravobraniteljici za djecu Ivani Milas Klarić 10. travnja 2017., na njezin poziv. Pravobraniteljica se prethodnih godina upoznala s radom malih velikogoričkih vijećnika i doznala da žele naučiti više o dječjim pravima te ih je prošle godine pozvala da dođu u Malu kuću dječjih prava pri njezinom Uredu u Zagrebu.

Djeca su za nju pripremila brojna pitanja o zaštiti i kršenju prava djece, a posebno ih je zanimalo kako je postala pravobraniteljica za djecu, kako se za to odlučila, što zapravo radi, na koji način pomaže djeci te kako izgleda njezin svakodnevni posao.

Zanimalo ih je i kako i kada joj se djeca javljaju za pomoć i što su njihovi najčešći problemi, kako zakoni štite prava djece, što se može učiniti u društvu kako bi se djecu bolje zaštitilo od nasilja, može li se djecu poučiti tolerantnom ponašanju i nenasilnom rješavanju sukoba pa i može li ih se zaštititi od negativnih utjecaja marketinga i konzumerizma.

Pravobraniteljica je za njih pripremila brošure s Konvencijom o pravima djeteta na jeziku bliskom djeci, letke o radu i djelokrugu pravobraniteljice za djecu te Strategiju protiv vršnjačkoga nasilja “Stop tišini koja boli!” koju su izradila djeca – članovi Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu. Ove materijale djeci je ukratko predstavila savjetnica pravobraniteljice Maja Flego.

Zajedno sa svojim učiteljicama i dr. Arijanom Matagom Tintor iz Gradskog odjela za predškolski odgoj, obrazovanje i sport Grada Velike Gorice, mali vijećnici pogledali su i izložbu “Poznajem i poštujem dječja prava” i likovne radove učenika Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci.

Nakon ugodnoga druženja s pravobraniteljicom djeca su otišla u posjet Hrvatskome saboru.