Izbornik

Dječja prava i sport

Dječja prava i sport

Mali nogometasPredavanje “Djeca u tjelesnim aktivnostima i sportu. Njihova prava – muka ili izazov?”, za članove Sekcije za psihologiju sporta Hrvatskog psihološkog društva i sedamdesetak studenata Kineziološkog fakulteta u Zagrebu, održala je 27. siječnja 2014. zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika.

 

U predavanju  je navela  razloge zanimanja i bavljenja pravobraniteljice za djecu dječjim pravima u kontekstu slobodnog vremena djece i bavljenja tjelesnim aktivnostima i sportom. Govorila je o obvezatnosti Konvencije o pravima djeteta te o standardima koje treba ostvarivati u području sigurnosti i zaštite djece koja se bave sportom, dostupnosti sporta svakom djetetu i kvalitete ovakvih aktivnosti i uvjeta u kojima se one održavaju. Govorila je i o važnosti pravnog okvira i poznavanja zakonskih odredbi koje se odnose na djecu u sportskim aktivnostima.

Predavanje je inicirala i organizirala doc. dr. sc. Renata Barić, predsjednica Sekcije za psihologiju sporta Hrvatskog psihološkog društva i nastavnica na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu.

Studenti i psiholozi su u raspravi pokazali zanimanje za rad i postupanje pravobraniteljice za djecu, a njihova su se pitanja odnosila i na prihvatljivost borilačkih sportova u dječjoj dobi, s obzirom na rizike za djecu u tim sportovima, te na članarine, odštete i tzv. “otkupnine” prilikom prelaska djeteta iz jednoga kluba u drugi.