Izbornik

Dječja prava u školi

Dječja prava u školi

OS Braca Radic KoprivnicaNa stručnom skupu za učitelje razredne nastave Koprivničko-križevačke županije u Koprivnici je 4. srpnja 2013. izlagala zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika. Teme skupa bile su: dječja prava, prognostički čimbenici međuvršnjačkog nasilja, mentalno zdravlje te građanski odgoj i obrazovanje.

 

Tema izlaganja koje je održala M. Gabelica Šupljika bila je “Dječja prava u školi – Muka ili izazov?”. U izlaganju je posebno govorila o osobnim, profesionalnim i zakonskim razlozima za poštovanje dječjih prava, o najboljem interesu djeteta, odnosu prava i odgovornosti u dječjoj dobi te o nekim etičkim dilemama učitelja.

Mjesto održavanja skupa omogućilo je i posjet Osnovnoj školi “Braća Radić”, koja je najveća u županiji i broji 1060 učenika, a u njoj radi 108 djelatnika. Zamjenica pravobraniteljice ondje se upoznala i s time kako se u školi ostvaruje briga o ranjivim skupinama djece, zatim s funkcioniranjem vijeća učenika te s provođenjem zdravstvenoga odgoja.