Izbornik

Dječji animirani svjetovi na VAFI-ju

Dječji animirani svjetovi na VAFI-ju

VAFI dobitniciPeti internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin – VAFI, održan u Varaždinu od 24. do 27. travnja 2014., prikazao je 112 filmova koje su snimila djeca iz cijeloga svijeta, od Brazila do Hong Konga, a među njima su osobito uspješni bili filmovi djece iz Hrvatske. U dodjeli nagrada sudjelovao je i Ured pravobraniteljice za djecu koji, zajedno s UNICEF-ovim uredom za Hrvatsku, dodjeljuje nagradu Plavi VAFI za promicanje dječjih prava.

 

Na VAFI-ju se djeca sa svojim filmovima natječu u tri dobne kategorije: MINI – za djecu do 10 godina, MIDI – za djecu u dobi od 11 do 14 i MAXI – za dobnu skupinu od 15 do 18 godina. Ovogodišnji VAFI proširio je festivalska događanja i uveo natjecanje profesionalnih animiranih filmova namijenjenih djeci, pod nazivom VAFI SENIOR. Filmove odraslih autora ocjenjivala su djeca, članovi varaždinskog Filmsko-kreativnog studija VANIMA, te su odlučila koji su od prikazanih filmova najbolji za tri dobne skupine djece, što potvrđuje da organizatori uključuju i osobito uvažavaju djecu – i kao autore, i kao ocjenjivače.

Filmove čiji su autori djeca ocjenjivao je odrasli međunarodni žiri čija je predsjednica bila Anastasija Dimitru, ugledna autorica i medijska pedagoginja iz Grčke, a članovi filmski kritičar Sherif Awad iz Egipta i hrvatski ilustrator i autor stripova Darko Kreč. Žiri je dodijelio nagrade najboljim filmovima u kategorijama MINI, MIDI i MAXI, ocjenjujući kreativnost i kvalitetu animacije, a o dobitnicima nagrade Plavi VAFI odlučile su Tatjana Aćimović, kao predstavnica UNICEF-a i Maja Flego, savjetnica pravobraniteljice za djecu, vrednujući ponajprije sadržaj i vrijednosne poruke filmova koji u prvi plan ističu potrebe i prava djece.

Među brojnim pratećim sadržajima, koji su uključivali predavanja za mentore i voditelje dječjih filmskih družina, radionice stripa i animacije za djecu, izložbe i projekcije najboljih animiranih filmova iz Francuske, kao zemlje partnera ovogodišnjeg VAFI-ja, održan je i Okrugli stol “Animacija kao pedagoško sredstvo”. To je bila prilika za razmjenu iskustava u radu s djecom, u poticanju dječje kreativnosti i autentičnog izraza, omogućavanju da, uz stjecanje znanja i vještina, djeca ostvare i neke druge važne emocionalne “dobitke” u vlastitome rastu i sazrijevanju. Veliki broj filmova bio je usmjeren na aktualne ekološke teme i očuvanje okoliša, neki su se bavili tematikom međuljudskih odnosa i odrastanja, ali u najvećem broju filmova glavnu je ulogu imala dječja kreativnost i igra.

Zato je, obrazlažući nagradu Plavi VAFI, savjetnica pravobraniteljice za djecu M. Flego istaknula da su svi filmovi na VAFI-ju sami po sebi potvrda niza dječjih prava: prava na igru, na sudjelovanje, na slobodno iznošenje misli i na kreativno izražavanje. No, pojedini među njima posebno su se istaknuli svojom snažnom porukom.

Više o zbivanjima i nagradama na VAFI-ju pročitajte na www.vafi.hr.