Izbornik

Do boljeg i sigurnijeg interneta znanjem i kreativnošću

Do boljeg i sigurnijeg interneta znanjem i kreativnošću

Predstavljanjem računalne igrice “Dabrica Darka otkriva digitalni svijet”, započela je online konferencija “Potraga za boljim internetom“, održana 9. veljače 2021. na Dan sigurnijeg interneta. Konferenciju su organizirali udruga Suradnici u učenju i CARNET-ov odjel za Nacionalni CERT, a kao partneri uključili su se i HAKOM, Agencija za zaštitu osobnih podataka, Agencija za elektroničke medije i portal Medijska pismenost, Pravobraniteljica za djecu, Google, Microsoft, Oracle, udruga Roda i Poduzetnički inkubator PISMO. Na početku konferencije sudionicima, kojih je bilo više od tristo, u ime organizatora obratili su se Goran Škvarč iz CARNET-a i Lidija Kralj iz udruge Suradnici u učenju, koja ih je zatim i vodila kao moderatorica kroz cjelodnevni program i raspravu.

Niz zanimljivih izlaganja održan je na ovome virtualnom skupu. Svan Hlača iz CARNET-ovog odjela za Nacionalni CERT govorio je o industriji online igara te rizicima i  mogućnostima zaštite djece u svojem izlaganju “Odgovorna zabava na internetu”. Arjana Blažić iz Agencija za mobilnost i programe EU govorila je o eTwinningu  kao sigurnoj mreži za međunarodnu suradnju u području odgoja i obrazovanja. Ivana Grbavac iz Googlea i Darko Rakić iz udruge Suradnici u učenju predstavili su program “Budi Internet genijalac”. O tome kako podučavati djecu i mlade o sigurnom korištenju interneta govorila je Ana Dokler, glavna urednica portala Medijska pismenost, a Marija Renić iz udruge Roda predstavila je programe za razvoj digitalne pismenosti djece već od vrtića. O zaštita osobnih podataka djece u digitalnom okruženju govorila je Iva Ivanković iz Agencije za zaštitu osobnih podataka, a Gordana Kulišić iz HAKOM-a o tome kako se zaštititi u svijetu elektroničkih komunikacija. Predstavljena su i iskustva iz prakse kreativnih nastavnika u razvoju digitalne pismenosti učenika.

Među prvim izlagačima bila je pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević koja je govorila o Pravu djece na zaštitu i sudjelovanje u digitalnom okružju. Istaknula je da djeca imaju pravo na siguran i zaštićen pristup digitalnom svijetu u kojem danas i ostvaruju brojna svoja prava: na obrazovanje, informiranje, igru i socijalne kontakte, ali i da se rizici za njih povećavaju jer djeca sve duže borave u virtualnom svijetu. Upozorila je i da je pandemija dovela do povećanja broja sati koje djeca provode online, u prosjeku šest sati dnevno, kao i da  raste broj ovisnika o internetu i računalnim igrama.

Istaknula je da je svako četvrto dijete u Hrvatskoj žrtva nasilja putem interneta, čije mogu biti i teže od izravnog fizičkog nasilja. Za zaštitu djece na internetu potrebno je uključivanje brojnih dionika – obitelji, odgojno obrazovnih institucija, socijalne skrbi, zdravstvene zaštite i pravosudne zaštite, rekla je,  posebno istaknuvši važnost osnaživanja djece za kritički pristup digitalnim sadržajima, odnosno važnost medijske i digitalne pismenosti. Predstavila je i preporuke Europske mreže pravobranitelja za djecu ENOC te preporuke djece i mladih članova ENYA-e, savjetničkog tijela ENOC-a. Svi pravobranitelji posebno naglašavaju važnost razmatranja perspektive djeteta i osiguravanja participacije djece i mladih u donošenju odluka koje se odnose na njihova prava u digitalnom svijetu.

Popratni sadržaji vezani uz ovu konferenciju mogu se naći na stranici ucitelji.hr. Organizatori su pozvali sve učenike i učitelje da su uključe u Potragu za boljim i sigurnijim internetom u kojoj su im ponuđeni zanimljivi interaktivni zadaci. U povodu Dana sigurnijeg interneta pripremljeno je i posebno izdanje digitalnog časopisa Pogled kroz prozor. (Ilustracija: Dabrica Darka, lik iz edukativne računalne igre)