Izbornik

Druga međunarodna konferencija „Pristupačna budućnost“

Druga međunarodna konferencija „Pristupačna budućnost“

U Zagrebu je 14. lipnja 2023. godine održana druga međunarodna konferencija pod nazivom „Pristupačna budućnost“ s ciljem poticanja socijalne i digitalne uključivosti osoba s invaliditetom. HAKOM – Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti je konferenciju organizirala u suradnji s Poslovnim dnevnikom te je u sklopu konferencije organizirano i završno događanje projekta „Iskustvo zlata vrijedi“. Spomenuti projekt Poslovni dnevnik provodi od 2013. godine u suradnji sa Zavodom za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (ZOSI), Udrugom Zamisli te pod pokroviteljstvom Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici Međunarodne Telekomunikacijske Unije (ITU), Tijela europskih regulatora za elektroničke komunikacije (BEREC), predstavnici europskih regulatornih tijela, profesori Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, profesori Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, stručnjaci za tehnologiju i standardizaciju, predstavnici ministarstava, predstavnici udruga za osobe s invaliditetom i operatori tržišta elektroničkih komunikacijskih usluga.

Konferencija je bila organizirana u tri sesije: Razmjena iskustava i planova između sudionika radi veće pristupačnosti elektroničkih komunikacijskih usluga i željezničkog prijevoza putnika; Pristupačno okruženje i ulogu regulatora; te Iskustvo zlata vrijedi. Zaključci panel rasprave ukazuju kako bi se sljedeći projekt trebao usmjeriti na uključivo obrazovanje mladih s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom.

Na konferenciji je sudjelovla i savjetnica pravobraniteljice za djecu Ivona Makvić Salaj. (Foto: www.hakom.hr)