Izbornik

Državni stručni skup ravnatelja osnovnih škola RH i obilazak DV Opatija

Državni stručni skup ravnatelja osnovnih škola RH i obilazak DV Opatija

U organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, u Kristalnoj dvorani Hotela Kvarner u Opatiji 18. i 19. ožujka 2024. godine održan je dvodnevni državni stručni skup za ravnatelje osnovnih škola u Republici Hrvatskoj. Na skupu, čija je tema bila „Suradnja roditelja i škole“, sudjelovalo je 630 ravnatelja osnovnih škola.

Pozdravne riječi, uz ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa, gradonačelnika Opatije Fernanda Kirigina i ravnateljicu Agencije za odgoj i obrazovanje Dariu Kurtić, uputila je i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, koja je istaknula kako je tema suradnje roditelja i škole uvijek bila aktualna, a u posljednje vrijeme i nužna zbog sve većeg broja izazova za djelatnike odgojno-obrazovnog sustava, ali i novih i složenijih odgovornosti za ravnatelje. Pravobraniteljica je poželjela ravnateljima da osnaže svoju ulogu i kompetencije u odnosu na suradnju s roditeljima te da svi zajedno podignemo razinu njezine kvalitete na dobrobit djece.

Savjetnica pravobraniteljice za djecu Ana Babić održala je uvodno predavanje pod nazivom „Suradnja roditelja i škole – temelj za potpuno ostvarenje i zaštitu dječjih prava“, u kojem je naglasila važnost suradnje roditelja i škole za potpuno ostvarenje i zaštitu dječjih prava. Ravnateljima je ujedno predstavila najčešća kršenja prava djece koja proizlaze iz nedostatne i loše suradnje roditelja i škole te ih upoznala s kriznim situacijama (provođenje ovrhe nad djetetom u školi, konfliktni razvodi brakova, prijetnje roditelja, neprihvaćanje primjerenog oblika školovanja ili pedagoške mjere za dijete od strane roditelja i dr.) koje se prijavljuju pravobraniteljici za djecu, a koje često dovode do dodatnog kršenja prava djece. Također im je dala smjernice i preporuke za postupanja u cilju pravovremene i cjelovite zaštite djece.

S ciljem uvida u ostvarenje prava djece predškolske dobi, pravobraniteljica i njezina savjetnica obišle su 19. ožujka 2023. Dječji vrtić Opatija, koji djeluje u pet objekata (Opatija, Lovran, Veprinac, Volosko i Ičići). Ovaj je vrtić postavio visoke standarde predškolskog odgoja te svakodnevno nastoji unaprjeđivati i obogaćivati odgojno-obrazovnu praksu, a pohađa ga ukupno 500 djece podijeljene u 31 skupinu. U vrtićima u Opatiji i Lovranu, uz redovni program, djeluju i skupine u kojima se provodi program odgojno-obrazovnog rada za djecu predškolske dobi pripadnike talijanske nacionalne manjine.