Izbornik

Edukacija o participaciji djece za voditelje Dječjih vijeća

Edukacija o participaciji djece za voditelje Dječjih vijeća

U sklopu suradnje pravobraniteljice za djecu s organizacijama koje rade na promicanju dječjih prava,  Savez društava Naša djeca Hrvatske održao je 23. ožujka 2018. edukaciju za voditelje Dječjih vijeća u Maloj kući dječjih prava. O dječjoj participaciji i uključivanju djece u procese odlučivanja govorila je dr. sc. Ivana Jeđud Borić i predstavnici Saveza DND Hrvatske.

Tom je prilikom pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević održala izlaganje o participaciji djece koja se ostvaruje putem njezine Mreže mladih savjetnika ili MMS-a. MMS čini 20 djece u dobi od 12 do 18 godina koji savjetuju pravobraniteljicu i o potrebama i problemima djece te informiraju svoje vršnjake o dječjim pravima i ulozi pravobraniteljice.

Savez društava Naša djeca Hrvatske ove godine provodi projekt “Participirajmo – uključivanje Dječjih vijeća u procese odlučivanja na EU razinama” u suradnji s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Tijekom projekta izradit će se smjernice i preporuke za djecu i odrasle o tome kako se djecu može uključivati u procese odlučivanja, s iskustvima iz ostalih zemalja EU-a. Planiran je niz aktivnosti, a upravo održana  edukacija voditelja iz 13 najaktivnijih Dječjih vijeća u Hrvatskoj bila je jedan od prvih koraka u ostvarivanju projekta.