Izbornik

ENOC poziva na hitne mjere zaštite prava djece u Ukrajini

ENOC poziva na hitne mjere zaštite prava djece u Ukrajini

Europska mreža pravobranitelja za djecu – ENOC, koja okuplja predstavnike ombudsmana za djecu iz većine europskih zemalja, uputila je u ponedjeljak, 28. veljače 2022., poziv na hitne mjere za zaštitu prava djece u Ukrajini. Izrazivši veliku zabrinutost za sigurnost i dobrobit djece zarobljene usred izbijanja razornoga rata u Ukrajini, članice ENOC-a među kojima je i Pravobranitelj za djecu Republike Hrvatske, istaknule su svoju solidarnost i podršku ukrajinskom parlamentarnom tijelu za zaštitu ljudskih prava, u zaštiti prava djece. Povjerenik ukrajinskog parlamenta za ljudska prava podsjetio je na činjenicu da je od 2014. godine oko 200.000 djece interno raseljeno, a taj broj će se značajno povećati sljedećih dana i mjeseci. Povjerenik je uputio konkretne preporuke kako bi se toj djeci osigurala njihova prava prema UN-ovoj Konvenciji o pravima djeteta.

Oružani sukobi krše sva prava djeteta: pravo na život, pravo na život s obitelji, pravo na zdravlje i obrazovanje, pravo na zaštitu od svih oblika nasilja i iskorištavanja, uključujući seksualno zlostavljanje, pravo na primanje humanitarne pomoći. Stoga ENOC poziva: da Rusija odmah zaustavi svoju invaziju kako bi zaštitila živote, sigurnost i dobrobit djece; da se sve strane uključene u sukob suzdrže od bilo kakvih radnji koje bi dovele u opasnost dječje živote, sigurnost i dobrobit te ugrozila njihova prava; da osiguraju da humanitarna pomoć stigne sigurno i brzo do djece i obitelji u potrebi. ENOC i pojedini članovi ENOC-a surađivat će ​​s međunarodnim organizacijama radi pružanja potpore i humanitarne pomoći najugroženijoj ukrajinskoj djeci i mladima. Ujedno se pozivaju sve zemlje članice ENOC-a da pokažu empatiju i solidarnost te otvore svoje granice djeci i njihovim obiteljima koji su potražili spas izvan Ukrajine, kako bi im pružili mir i sigurnost.

Kao pravobranitelji za djecu u svakoj od naših zemalja nastojat ćemo, u okviru svojih ovlasti, osigurati da naše vlade ostvare obveze u zaštiti djece iz Ukrajine, a koje proizlaze iz Konvencije o pravima djeteta – zajednička je poruka ENOC-a.

Cijela poruka ENOC-a može se pročitati ovdje. (Fotografija sa http://enoc.eu/; preuzeto od: @Parliament Commissioner for Human Rights, Ukraine)