Izbornik

Europski dijalog o upravljanju internetom u Beogradu

Europski dijalog o upravljanju internetom u Beogradu

EURODIG_BGD_2011EURODIG – Europski dijalog o upravljanju internetom, održan je 30. i 31. svibnja 2011. u Beogradu, pod pokroviteljstvom Vijeća Europe i Ministarstva za telekomunikacije i informacijsko društvo Srbije i u suradnji s međunarodnim organizacijama. Glavna tema skupa bila je osvijestiti važnost upravljanja internetom danas, osobito u svjetlu zaštite ljudskih prava te definirati odgovornosti i obveze države i međunarodnih regulatora te drugih dionika u tom procesu.

Bio je to četvrti po redu EURODIG, koji ima za cilj održati kontinuirani živ i aktualan dijalog europskih predstavnika, kao doprinos Međunarodnom forumu o upravljanju internetom – IGF, koji vodi UN. Na svečanom otvaranju skupa sudionicima se obratio predsjednik vlade Srbije Mirko Cvetković, zamjenica glavnog tajnika Vijeća Europe Maud de Boer Buquicchio, Jasna Matić, državna tajnica Uprave za digitalnu agendu Srbije, kao organizatorica i pokroviteljica skupa, ali i predstavnici inozemnih vlada, europskih pružatelja internetskih usluga, telekomunikacijskih operatora i drugi.

Sudionici ovog živog  dijaloga, u kojem su neprekidno otvarana nova pitanja, bili su predstavnici najrazličitijih grupa i interesa. Bili su tu predstavnici vlada, inozemnih nacionalnih i međunarodnih agencija i organizacija, znanstvenih institucija, medija, privatnog sektora i civilnog društva, među kojima i više međunarodnih organizacija mladih. Upravo su predstavnici mladih aktivno i uporno nastojali održati u fokusu rasprave temu o internetu kao sredstvu za razvoj demokracije i osnaživanje građana, osobito mladih, djece i drugih osjetljivih skupina.  No jednako važne bile su teme o sigurnosti na internetu: osiguravanju potrebne infrastrukture za razvoj i dostupnost  interneta, zaštita od cyber-kriminala, zaštita privatnosti i poslovnih podataka, digitalna pismenost, sloboda izražavanja, ali i regulacija sadržaja na internetu, zaštita djece na internetu, zaštita prava korisnika, slobode i odgovornosti novih medija, budućnost tradicionalnih medija u informatičkom okruženju itd.

Više od 500 sudionika iz cijelog svijeta pratilo je ovaj skup u Beogradu, što izravno, što putem interneta. Predstavljeni su primjeri dobre prakse, publikacije o upravljanju internetom, materijali za učenje o internetu i ljudskim pravima za različite dobne skupine. Iako su u temama vezanim za djecu dominirala pitanja koja se odnose na zaštitu djece na internetu, pokrenute su i teme o medijskoj pismenosti i primjerenim načinima osnaživanja djece za sudjelovanje u aktivnom životu zajednice putem interneta i pozitivnih sadržaja na internetu.

Skup su pratile savjetnice Pravobraniteljice za djecu Republike Hrvatske Ana Pezo i  Maja Flego.