Izbornik

Europski tjedan djece čiji su roditelji u zatvoru 3. – 10. lipnja

Europski tjedan djece čiji su roditelji u zatvoru 3. – 10. lipnja

kampanjaOve godine Europski tjedan djece čiji su roditelji u zatvoru traje od 3. do 10. lipnja i u tom se vremenu organiziraju brojne aktivnosti usmjerene na zaštitu prava ove djece, uz slogan: “Zločin nije moj, ali kazna ipak jest“. Tom prilikom apelira se na stručnu i širu javnost, posebno na političare koji mogu utjecati na donošenje odluka, da se podrži i osnaži pravo djeteta da održi kontakt i bliskost s roditeljem koji je u zatvoru.

 

Zahtijeva se i da se to pravo osigura odgovarajućim zakonskim rješenjima te stručnim i prostornim resursima. U tu svrhu europska mreža udruga i institucija koje se bave djecom zatvorenika EUROCHIPS inicirala je potpisivanje peticije za prava ove djece. EUROCHIPS (European Network for Children of Imprisoned Parents), koji ima sjedište u Parizu, okuplja 21 člana iz 16 europskih zemalja, među kojima je i Hrvatska. Zahvaljujući inicijativi ove mreže od 2010. godine u mnogim se zemljama u prvom tjednu lipnja obilježava Europski tjedan djece čiji su roditelji u zatvoru. Od prošle godine pokrenuto je potpisivanje peticije, a ove je godine ona ponuđena i na hrvatskom jeziku. Peticija je dostupna za potpisivanje do 28. lipnja.

Pozivajući se na znanstvena istraživanja i preporuke stručnjaka za razvoj djece, peticijom se apelira na države članice Europske unije da olakšaju roditeljima u zatvoru i njihovoj djeci da ostanu u kontaktu, kao što je to propisano Konvencijom o pravima djeteta UN-a, Europskim zatvorskim pravilima i Poveljom EU o temeljnim pravima. Održavanje takvih veza može se postići kreiranjem okruženja za susrete koje je prilagođeno djetetu i aktivnostima koje promoviraju kvalitetan kontakt, te njegovanjem stavova koji podržavaju ovaj kvalitetan kontakt.

U mnogim državama nevladine udruge imaju ključnu ulogu u osiguranju odgovarajućih posjeta djece roditeljima u zatvoru i podržavajući ovu skupinu djece. Suradnja u provedbi zakona, državnih (ili vladinih) agencija i nevladinih udruga treba poticaj kako bi se osiguralo da ova djeca imaju dobar tretman, informacije i podršku – ističe se u peticiji.

Ured pravobraniteljice za djecu Republike Hrvatske od 2006. godine promiče prava djece čiji su roditelji lišeni slobode i nastoji povećati svijest u društvu o potrebama ove djece. Svake godine u Izvješću o radu pravobraniteljice posebno poglavlje posvećeno je ovoj temi.

Veću pozornost stručne i šire javnosti za ovu temu Ured pravobraniteljice privukao je 2008., kad je organizirao i raspravu “Prava djece čiji su roditelji u zatvoru”, a zatim i istoimeni zbornik koji je Ured objavio 2009. Nedavno je objavljeno novo izdanje tog zbornika na engleskom jeziku, dopunjeno predgovorom direktorice EUROCHIPS-a Liz Ayre.  Zbornici na hrvatskom i engleskom jeziku su dostupni na www.dijete.hr u rubrici PUBLIKACIJE.