Izbornik

Godišnja konferencija ENOC-a održana na Cipru

Godišnja konferencija ENOC-a održana na Cipru

 

ciparGodišnja konferencija Europske mreža pravobranitelja za djecu ENOC (European Network of Ombudspersons for Children), šesnaesta po redu, održana je u Nikoziji na Cipru,  od 10. do 12. listopada 2012., sa središnjom temom “Maloljetnička delinkvencija – pravosuđe po mjeri djece, strukture i procesi za prevenciju i intervenciju”. U radu konferencije sudjelovala je i pravobraniteljica za djecu Republike Hrvatske Mila Jelavić, sa svojim savjetnicama Gordanom Filipović i Sanjom Vladović.

Tijekom konferencije, kroz plenarna izlaganja izabranih predavača poput članice UN Odbora za prava djeteta Kirsten Sandberg, Renate Winter, bivše predsjednice Međunarodnog udruženja mladih i obiteljskih sudaca i Ionnisa Dimitrakopoulosa, predstavnika Agencije EU za ljudska prava (FRA), te radom u tri paralelne radne skupine i tematske radionice, sudionici skupa su predstavili djelovanje svojih ureda u zaštiti prava djece i mladih u različitim područjima života. Tako je bilo riječi o djelovanju pravobranitelja vezano uz: zaštitu zdravlja djece, sudjelovanje djece u donošenju odluka,  zaštitu od nasilja, zaštitu prava djece u alternativnoj skrbi, ostvarivanje prava na obrazovanje te organizaciju djeci prilagođenog pravosuđa.

U sklopu predstavljanja projekata, istraživanja i kampanja pojedinih pravobranitelja, pravobraniteljica Mila Jelavić predstavila je rezultate istraživanja o tretmanu djece u hrvatskom dnevnom tisku. Drugog dana skupa predstavljeni su rezultati istraživanja o maloljetničkoj delinkvenciji u kojem su ispunjavanjem upitnika sudjelovali pravobraniteljski uredi pojedinih europskih zemalja. Istaknuto je kako se kroz istraživanje pokazalo da državne vlasti moraju poraditi na većoj implementaciji propisa u praksi, na unapređenju zakonodavnog okvira te većoj kontroli smještaja djece u institucijama. Također je ukazano kako sustavi koji djeci omogućuju pritužbe nisu dovoljno razvijeni te je uočen i nedostatak sustavnog prikupljanja statističkih podataka vezano uz ovu problematiku.

Pravobranitelji za djecu pojedinih zemalja ukazali su na kronični nedostatak novčanih sredstava za rješavanje problema u području maloljetničkog pravosuđa, kao i na nedovoljne kadrovske resurse te istaknuli potrebu širenja mandata pravobranitelja u zaštiti prava ove populacije. Također je istaknuto kako je nužna međusobna suradnja europskih pravobranitelja. Kao primjer dobre prakse nadzora nad tretmanom djece smještene u institucijama, istaknut je primjer Velike Britanije s nezavisnim inspektorom koja čak ima ključ od pojedinih institucija te može posve nenajavljeno doći u nadzor u svako doba dana i noći. Istaknuto je kako pravobranitelji moraju inzistirati na uspostavi kvalitetnih baza podataka iz kojih bi bilo vidljivo koliko djece u praksi lišeno slobode (tj. zadržano u policijskoj stanici, pritvoru) i koliko dugo. Pravobranitelji trebaju inzistirati na formiranju stalnog povjerenstva koje će kontrolirati uvjete u institucijama u kojima su smještena djeca.  Na konferenciji je usvojena zajednička Izjava o pravima djece u sukobu sa zakonom.

U drugom dijelu konferencije raspravljalo se o pitanjima funkcioniranja ENOC-ove mreže,  promjenama Statuta te aktualnim financijskim teškoćama s kojima se susreću i mreža i njezine članice. Za predsjedatelja ENOC-a u sljedećem jednogodišnjem razdoblju izabran je pravobranitelj za djecu Belgije Bernard De Vos.