Izbornik

Godišnji sastanak UNICEF-a i Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH

Na zajedničkom godišnjem sastanku UNICEF-a i Ministarstva vanjskih i europskih poslova, koji je održan 26. siječnja 2022. putem Zoom platforme, sudjelovali su predstavnici različitih resora i institucija koje su partneri i suradnici u provedbi različitih programa Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, te su izvijestili o rezultatima ostvarenim tijekom 2021. godine. Među njima je bila i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, koja je izvijestila o aktivnoj suradnji svojega Ureda, te aktivnostima pojedinih članova njezine Mreže mladih savjetnika, u pojedinim UNICEF-ovim projektima.

Na sastanku je, nakon pozdravnih govora državnog tajnika iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova Frane Matušića i predstojnice Ureda UNICEF-a za Hrvatsku  Regine Castillo, putem video-snimke prikazan sažeti pregled ključnih zajedničkih postignuća u 2021. godini, te su razmotreni rezultati zajedničkih aktivnosti koji proizlaze iz provedbe Plana suradnje Vlade RH i UNICEF-a (2017.-2021.) tijekom prošle godine.

Sudionicima sastanka kratko su se obratili Anja Norda, kao jedna od predstavnica pobjedničkog projekta mladih za društvene promjene u sklopu programa UPSHIFT 2020./2021., te Aleksej Leon Gajica, mladi ambasador za prava djece i mladih i član Savjetodavnog odbora za dječja prava. Ovo dvoje mladih dali su svoju perspektivu sudjelovanja u aktivnostima UNICEF-a.

Pravobraniteljica Pirnat Dragičević zahvalila je UNICEF-u na naporima koje godinama ulaže u podizanje razine zaštite dječjih prava u svijetu i u Hrvatskoj. Navela je kako je u protekloj godini njezin Ured nastavio uspješnu suradnju u više područja kao što su: poticanje dječje participacije, društveno odgovorno poslovanje, zaštita prava djece s problemima u ponašanju i djece s teškoćama u razvoju, te djece čiji su roditelji u zatvoru, zatim promicanje prava djeteta kroz medije i dječje filmsko stvaralaštvo, podrška dojenju i drugo.

Osobito je istaknula aktivan doprinos članova njezine Mreže mladih savjetnika u Savjetodavnom odboru za dječja prava i društveno odgovorno poslovanje, te u Savjetodavnom odboru za dječju participaciju, kao i rezultate njihovoga rada. Naglasila je važnost izrade “Smjernica za sudjelovanje djece i mladih u savjetodavnim tijelima, radnim skupinama i na sastancima” i istoimenog priručnika koji mogu pridonijeti osnaživanju odraslih koji rade s djecom i za djecu, osobito u njihovom radu na podizanju svijesti o važnosti ostvarivanja participativnih prava djece u društvu.

Na sastanku je predstavljen i plan daljnjih aktivnosti te se razgovaralo o planovima za nastavak rada Ureda UNICEF-a za Hrvatsku i o nastavku suradnje s različitim institucijama i organizacijama u Hrvatskoj koji bi bio osobito važan i koristan za ostvarivanje prava ranjivih skupina djece.