Izbornik

Hrvatska psihološka komora o nastupima djece u televizijskim emisijama

Hrvatska psihološka komora o nastupima djece u televizijskim emisijama
hpk_milapa270858Na poziv pravobraniteljice za djecu Hrvatska psihološka komora organizirala je raspravu o utjecaju dječjih nastupa u komercijalnim televizijskim emisijama, kvizovima i natjecanjima kao što je  Supertalent Show. Rasprava je održana 27. listopada 2009., a u njoj su, uz predstavnike Stručnih razreda predškolske, školske, zdravstvene i kliničke psihologije te Etičkog odbora, sudjelovale pravobraniteljica Mila Jelavić, njezina zamjenica Maja Gabelica Šupljika i savjetnica Maja Flego.

Pravobraniteljica je pozvala psihologe da javno iznesu svoja stručna stajališta i preporuke koje bi trebali čuti i predstavnici medija, ali i roditelji koji žele da njihova djeca “budu na televiziji”, odnosno koji nastoje ispuniti dječju želju za nastupom u medijima.

Dječji nastupi u sklopu obrazovnog i dječjeg programa uglavnom se ostvaruju u zaštićenim uvjetima, gdje je zaštita djetetovih najboljih interesa najčešće doista u prvom planu. Televizijski nakladnici pritom ponekad angažiraju stručne osobe koje rade s djecom i roditeljima na pripremi za takve nastupe. No, u komercijalnom programu dobrobit djece se često zanemaruje te se dovoljnim smatra pristanak roditelja na djetetov angažman. No, ponekad roditelji ne znaju čemu izlažu svoje dijete, a nekad doista stavljaju vlastiti interes ispred djetetovog. Budući da se u takvim prigodama dijete izlaže velikom stresu, a suočava se i s pedagoški dvojbenim procjenama svoje uspješnosti i sposobnosti koje nisu uvijek taktično priopćene,  psiholozi smatraju da bi trebalo odrediti minimalnu dob djeteta za takve nastupe. To je važno učiniti zbog djetetove nemogućnosti da se u ranoj dobi “nosi” s vlastitim neuspjehom, ali i s uspjehom.

Također smatraju da voditelji takvih emisija moraju biti educirani za komuniciranje s djecom te moraju biti svjesni dječje ranjivosti u natjecateljskoj situaciji. Također je upozoreno da se pogotovo u plesnim nastupima djece zapaža neprimjereno oponašanje odraslih kroz seksualizirane pokrete i odjeću. Takvo kopiranje i prenošenje svijeta odraslih u svijet djece ne bi trebalo potkrepljivati, a televizija kao javni medij, mora biti protiv toga i prepoznati da takvo prikazivanje djece nije u njihovu interesu. Zašto su uopće djeca mlađa od 15 godina uključena u Supertalent Show, bilo je pitanje koje su mnogi postavili.

Kao moguće rješenje predloženo je da pravobraniteljica, u suradnji s Hrvatskom psihološkom komorom, medijskim djelatnicima i Vijećem za elektroničke medije, inicira izradu smjernica za postupanje medija kad su djeca sudionici u televizijskim programima. Riječ je o suptilnoj tematici koja se ne može u potpunosti regulirati propisima, ali zaštita djece u tom području može se ostvariti samoregulacijskim mehanizmima poput profesionalnog kodeksa.

Prema iskustvima Ureda pravobraniteljice za djecu i dosad primljenim prijavama kršenja prava djece u televizijskim nastupima, smjernice bi svakako trebale obuhvatiti uvjete tijekom snimanja – koji ne smiju ugrožavati djetetovo zdravlje, zadovoljavanje potreba, ali i njegovo dostojanstvo – način kontaktiranja s roditeljima i djecom, ponašanje voditelja emisije i članova žirija koji procjenjuju dječji nastup, raspolaganje snimljenim materijalom, ali i pružanje stručne podrške djetetu i roditelju za suočavanje s posljedicama takvih nastupa.