Izbornik

Hrvatsko izdanje časopisa “Djeca u Europi”

Hrvatsko izdanje časopisa “Djeca u Europi”
djeca_u_europi_1U sklopu Dana dječjih vrtića Grada Zagreba, koji uključuje niz događanja, stručnih skupova te aktivnosti za djecu, roditelje i odgojitelje, 8. svibnja 2009. u Europskom domu u Zagrebu predstavljen je prvi broj hrvatskog izdanja međunarodnog časopisa “Djeca u Europi”. Časopis izdaje Pučko otvoreno učilište Korak po korak, uz potporu zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport.

Časopis “Djeca u Europi” zajednički je projekt europskih izdavača časopisa u području ranog odgoja djece, izlazi dva puta godišnje u 16 zemalja na 15 jezika, a ove se godine prvi put pojavio i na hrvatskom jeziku, zahvaljujući inicijativi uredništva časopisa “Dijete, vrtić, obitelj”. Njegova glavna urednica Helena Burić, ujedno je i glavna urednica hrvatskog izdanja publikacije “Djeca u Europi”. Budući da ima međunarodno uredništvo, časopis objavljuje priloge stručnjaka iz brojnih zemalja, među njima i iz Hrvatske. Njegova je misija omogućiti razmjenu ideja i iskustava dobre prakse u području ranog odgoja, što se ne odnosi samo na predškolsku dob, već na razdoblje od djetetova rođenja do njegove desete godine života.

Tema prvog broja hrvatskog izdanja “Djece u Europi” je “Proučavanje svijeta i šire: Djeca kao znanstvenici”.

O časopisu su, uz urednicu H. Burić, govorili njegovi urednici iz Italije i Belgije Ferruccio Cremaschi i Jan Peeter. O zajedničkom projektu europskih izdavača rekli su da je on više od izdavanja časopisa, jer riječ je o promicanju odgoja djece te zagovaranju načela kvalitetnog, stručno utemeljenog i besplatnog odgoja i obrazovanja koje će biti dostupno svakom djetetu. Predstavili su i teme koje će uslijediti u sljedećim brojevima, a među njima su dječja prava u svjetlu ostvarivanja Konvencije o pravima djeteta, dijete u urbanom i seoskom okružju, dječja igra i mogući rizici koje ona donosi.