Izbornik

Inicijativa iz Poljske “Izložba osmijeha”

Inicijativa iz Poljske “Izložba osmijeha”

Djecji osmijehPoljskaNa prijedlog Prvog savjetnika Veleposlanstva Republike Poljske  u Zagrebu Grzegorza Gawina, u Uredu pravobraniteljice za djecu organiziran je sastanak, 21. veljače 2014.,  na kojem su, uz G. Gawina i pravobraniteljice Mile Jelavić, sudjelovali i Marina Hercigonja iz službe za informiranje Veleposlanstva te zamjenica pravobraniteljice Maja Gabelica Šupljika.

 

Gospodin Gawin  želio je predstaviti humanitarnu akciju poljskoga umjetnika Mareka Wysoczynskog. Riječ je o “Izložbi osmijeha” koja je već nekoliko puta, osim u Poljskoj, organizirana i u drugim državama, a u kojoj M. Wysoczynski posjećuje bolnice, gdje se susreće s djecom i ona mu crtaju osmijehe. Isto se tako susreće i s javnim osobama iz svijeta politike, umjetnika i sportaša, koji crtaju osmijehe, a ti se crteži potom izlažu.

Želja mu je sličnu akciju organizirati u Hrvatskoj pa G. Gawin moli za pomoć i informacije o tome gdje bi se, kako i kada ovakva izložba mogla organizirati, predlažući da to eventualno bude u nekoj prigodi koju organizira Ured pravobraniteljice za djecu ili druge institucije koje se bave djecom.

Pravobraniteljica i njezina zamjenica podržale su namjeru ostvarivanja ove akcije u Hrvatskoj te ponudile pomoć, a također su izrazile spremnost za suradnju članova Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu s mladim ljudima iz Poljske.