Izbornik

Inicijativa Nova škola u Vukovaru

Inicijativa Nova škola u Vukovaru

novaskola12092012 260 218U povodu inicijative za osnivanje Nove škole u Vukovaru, u sklopu projekta za integrirani odgoj hrvatske i srpske djece u vukovarskim školama i vrtićima, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović organizirao je u svome uredu sastanak s predstavnicima osječkog Nansen dijalog centra i norveškog projekta Nansen Humanistic Academy, ministrom znanosti, obrazovanja i sporta Željkom Jovanovićem, zamjenicom pravobraniteljice za djecu Ester Radmilo te predstavnicima grada Vukovara i Zajedničkog vijeća općina.

Na sastanku je potvrđena spremnost svih sudionika za nastavkom zajedničkih aktivnosti na implementaciji programa Nove škole već od iduće školske godine, uz napomenu kako je do tada postojeći program potrebno osuvremeniti i doraditi. Novu školu bi zajedno pohađali učenici neovisno o nacionalnosti. Škola bi bila specifična, imala bi zajedničku osnovu, a svojim bi nastavnim programom zbližavala djecu te vodila prema uključenju svih građana u multikulturalnu zajednicu. Zajednički stav sudionika bio je kako svaka obrazovna inicijativa mora voditi računa o najboljem interesu djeteta te biti donesena suradnički, uz sudjelovanje i manjine i većine te po formuli po kojoj bi bilo moguće izbalansirati njegovanje vlastitog nacionalnog identiteta i socijalnu integraciju.

 Više o Novoj školi u Vukovaru pročitajte na http://www.nansen-dialogue.net/ndcosijek/index.php?option=com_content&;view=article&id=412&Itemid=497&lang=hr

(Foto: www.predsjednik.hr)