Izbornik

Inicijativa za uspostavu telefonske linije za nestalu djecu

Inicijativa za uspostavu telefonske linije za nestalu djecu

Nestala djeca 2Na inicijativu Ureda pravobraniteljice za djecu, 15. studenoga  2012. održan je sastanak s predstavnicima Ministarstva socijalne politike i mladih, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva unutarnjih poslova, Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH, Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije, Hrabrog telefona, Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, Centra za nove inicijative te Centra za nestalu i iskorištavanu djecu Jugoistočne Europe. Sastanak je organiziran  s ciljem iznalaženja rješenja za uspostavu jedinstvene telefonske linije 116 000 za nestalu djecu u Hrvatskoj.

 

Ured pravobraniteljice za djecu od lipnja 2011. godine predlaže osnivanje nacionalnog operativnog centra za nestalu i iskorištavanu djecu, kao i uspostavu jedinstvene telefonske linije 116 000 te je s tim ciljem nadležnim tijelima uputio preporuku o potrebi uspostavljanja jedinstvenog sustava, po uzoru na pozitivnu praksu drugih zemalja. Nastavljajući aktivnosti povezane s uspostavom ove telefonske linije sazvan je sastanak predstavnika izvršne vlasti i predstavnika organizacija civilnog društva koje su, s obzirom na područje djelovanja i iskazanu zainteresiranost za sudjelovanjem, prepoznate kao relevantni sugovornici. Sastanku je prisustvovala i predstavnica  Centra za nestalu i zlostavljanju djecu Jugoistočne Europe Olgica Cekić, koja je izvijestila o europskom zakonskom okviru vezano uz uvođenje jedinstvene telefonske linije za nestalu djecu te o praksi zemalja koje već imaju ovu telefonsku liniju. Podsjetila je da su zemlje članice Europskog vijeća za elektroničke komunikacije, među kojima je i Hrvatska, ovu telefonsku liniju trebale uvesti do 2010. godine, kao i na to da postoji opća preporuka da nevladine organizacije vode ovu telefonsku liniju. Naglasila je da ova usluga mora biti dostupna za sve kategorije nestale djece (bjegovi djece iz roditeljskog doma ili ustanove, djeca koju je oteo jedan od roditelja, djeca bez pratnje, oteta djeca), otvorena i za pozive djece i za pozive odraslih.

Predstavnik udruge Centar za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka iskazao je spremnost da udruga preuzme operativno vođenje telefonske linije za nestalu djecu, budući da za to imaju i tehničke i kadrovske mogućnosti te vrlo veliku potporu lokalne zajednice. Predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva socijalne politike i mladih načelno su iskazali  spremnost za davanje podrške, pod uvjetom da se provjeri ispunjavanje traženih preduvjeta te su pozvali udrugu da podnese zahtjev za davanje potpore. Zaključeno je kako je riječ o vrlo važnom projektu, koji bez obzira na postojeće financijske probleme, treba zaživjeti te da je nužno da se svi sudionici sastanka angažiraju na tome da u što skorije vrijeme bude uspostavljena ova telefonska linija.

Sastanku su prisustvovale pravobraniteljica Mila Jelavić i savjetnica Gordana Filipović.