Izbornik

Islandski stručnjak o socijalnim uslugama prilagođenim djeci

Islandski stručnjak o socijalnim uslugama prilagođenim djeci

GudbrandssonU Poliklinici za zaštitu djece grada Zagreba, 25. ožujka 2014., o socijalnim uslugama prilagođenima djeci i modelu Dječje kuće govorio je islandski sociolog i ravnatelj vladine Agencije za zaštitu djece na Islandu Bragi Gudbrandsson. Organizator predavanja bila je Poliklinika u suradnji s Udrugom sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež te Centrom za podršku roditeljstvu “Rastimo zajedno”.

 

Bragi Gudbrandsson višegodišnji je suradnik stručnih tijela Vijeća Europe u području pravosuđa prilagođenog djeci te politike podrške pozitivnom roditeljstvu. Član je radne skupine Vijeća Europe o zaštiti djece od seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja te skupine “Djeca pod rizikom”, u okviru Vijeća baltičkih država od 2002., u kojoj je bio i prvi predsjednik. Osnivač je Dječje kuće (Barnahus), djeci primjerenog, multidisciplinarnog centra za sveobuhvatan pristup seksualno zlostavljanom djetetu. Ovaj centar prepoznat je kao primjer dobre prakse od strane Međunarodnog udruženja za prevenciju zlostavljanja i zanemarivanja djece (ISPCAN) te je 2006., kao model multidisciplinarnosti, dobio i priznanje ovog udruženja. Dječja kuća je također uzor drugim multidisciplinarnim centrima u svijetu te se njezin model rada proširio po brojnim europskim zemljama.

Tijekom predavanja u Poliklinici za zaštitu djece grada Zagreba Bragi Gudbransson je dao iscrpni prikaz preporuka Vijeća Europe o pravosuđu i dobroj praksi prilagođenoj djeci, što je bio okvir i uvod u cjeloviti prikaz rada Dječje kuće – Barnahus.

Na skupu su prisustvovali djelatnici Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba, suci i stručni suradnici Županijskog suda u Zagrebu te Općinskih sudova u Zagrebu i Velikoj Gorici, voditelji i djelatnici Centra za socijalnu skrb Zagreb, predstavnici dječjih domova, UNICEF-a, udruga, Hrabrog telefona, stručnjaci iz dječjih vrtića, stručnjaci mentalnog zdravlja i drugi. Skup je pratila i zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika.

Više o predavanju pročitajte ovdje.