Izbornik

Izložba “Poznajem i poštujem dječja prava” u Maloj kući dječjih prava

Izložba “Poznajem i poštujem dječja prava” u Maloj kući dječjih prava

Svečanim otvaranjem izložbe likovnih radova učenika Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci, pod nazivom “Poznajem i poštujem dječja prava”, 18. studenoga 2016., u Maloj kući dječjih prava, pravobraniteljica za djecu obilježila je Međunarodni dan prava djeteta i 27. obljetnicu donošenja Konvencije o pravima djeteta. Na poziv i poticaj pravobraniteljice riječki su učenici u različitim likovnim tehnikama prikazali vlastiti doživljaj ove Konvencije i pozvali na aktivno zagovaranje i poštovanje dječjih prava.

Nakon uspješne suradnje s učenicima zagrebačke Škole primijenjene umjetnosti i dizajna i Škole likovnih umjetnosti u Splitu, koji su se predstavili izložbama 2014. i 2015., pravobraniteljica je ove godine pozvala učenike Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci da dječjim pravima pristupe kao umjetničkom izazovu i pokušaju ih prikazati na način koji bi bio zanimljiv upravo njihovim vršnjacima. Cilj toga projekta bio je približiti djeci i mladima značenje, važnost i načela Konvencije o pravima djeteta, predstaviti im ulogu pravobraniteljice za djecu i rad njezine Mreže mladih savjetnika te izraditi Kalendar za 2017. godinu s porukama koje pokreću na akciju i ulijevaju nadu.


Mladi Riječani spremno su prihvatili izazov te su kao rezultat njihova rada nastali crteži, slike, kolaži, skulpture, kratki animirani filmovi i pa čak i ‘interaktivne slikovnice’.

Među ukupno četrdesetak radova učenici su odabrali 12 najprikladnijih za ilustriranje Kalendara pravobraniteljice za djecu za 2017. godinu, koji će ujedno biti i kratki vodič kroz Konvenciju o pravima djeteta. Takav će Kalendar pravobraniteljica poslati svim dječjim domovima te mnogim drugim ustanovama i organizacijama za djecu.


– U mjesecu studenome obilježavamo mnoge važne datume koji pozivaju na zaštitu ljudskih i dječjih prava. U tom se mjesecu sjećamo i ratnoga stradanja stanovnika Vukovara, među kojima su bila i mnoga djeca, 18. studenoga obilježava se i Europski dan zaštite djece od seksualnog iskorištavanja, 19. studenoga Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece. A mi ovom svečanošću želimo istaknuti snagu djece, slaviti prava djece i pozvati sve da ih poštuju i pomognu da svako dijete odrasta sretno, sigurno i zaštićeno – rekla je pravobraniteljica Ivana Milas Klarić na otvaranju izložbe.

O suradnji s pravobraniteljicom te radu učenika uz vodstvo njihovih mentorica govorio je potom ravnatelj Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci Damir Šegota. O kreativnom procesu u kojem su nastajali njihovi radovi govorili su učenici Ivor Tamarut i Lucia Lukšić, koji su zatim proglasili izložbu otvorenom.
Koordinatorica rada na ovom projektu bila je njihova profesorica Jasmina Bukša, koja je i autorica postava izložbe te kataloga i plakata izložbe.


Na svečanom otvaranju, uz učenike i profesore iz Rijeke, bila su i djeca – članovi Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu, predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova i drugih ministarstava i državnih agencija, Odbora za obitelj Hrvatskoga sabora, pravobraniteljskih institucija, Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba, Hrabrog telefona, Unicefa i drugih nevladinih udruga i organizacija, istaknuti stručnjaci u području zaštite djece i drugi suradnici pravobraniteljice za djecu.


Svi radovi riječkih učenika ostat će u Maloj kući dječjih prava sljedećih godinu dana te će ih ondje vidjeti mnoga djeca i odrasli koji budu posjećivali Ured pravobraniteljice za djecu u Zagrebu.