Izbornik

Izložba u Etnografskom muzeju: Konvencija o pravima djeteta – iz perspektive djece i mladih

Izložba u Etnografskom muzeju: Konvencija o pravima djeteta – iz perspektive djece i mladih

Svečanim otvaranjem izložbe likovnih radova učenika srednjih umjetničkih škola, pod naslovom „Poznajem i poštujem dječja prava: razmišljam, govorim, sudjelujem“, u Etnografskom muzeju u Zagrebu pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević obilježila je Međunarodni dan prava djeteta te 15. obljetnicu postojanja  Pravobranitelja za djecu u Hrvatskoj.

Na dan kada je prije 29 godina donesena UN-ova Konvencija o pravima djeteta, kao međunarodni propis koji daje zakonsko utemeljenje zaštite dječjih prava i koji je danas prihvaćen u gotovo svim zemljama svijeta, pravobraniteljica je javnosti prikazala kreativni vizualni izričaj kojim su srednjoškolci – budući umjetnici – interpretirali taj dokument. Izložba predstavlja radove učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, Škole likovnih umjetnosti u Splitu, Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci i Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, nastale u sklopu projekta „Poznajem i poštujem dječja prava“, ostvarenog od 2014. do 2018. godine. Učenički radovi nastajali su kao ilustracije za godišnje kalendare pravobraniteljice za djecu, s porukama koje šire znanja o Konvenciji, koje je pravobraniteljica proteklih godina darovala dječjim domovima, bolnicama, školama, udrugama koje rade s djecom te organizacijama za dječja prava u Hrvatskoj i Europi. Postav izložbe učeničkih radova osmislila dr. sc. Zvjezdana Antoš, muzejska savjetnica u Etnografskom muzeju u Zagrebu.

Na otvaranju izložbe uzvanike je pozdravila ravnateljica Etnografskog muzeja Goranka Horjan, a autorica postava Zvjezdana Antoš govorila je o vizualnom jeziku mladih autora, koji uz posredovanje informacija o Konvenciji dojmljivo prenosi i emocije, osobni doživljaj prava i djetetovih odnosa s okolinom. Pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević podsjetila je tom prilikom na povijest Pravobranitelja za djecu i doprinos svih dosadašnjih pravobraniteljica koje su dale svoj doprinos gradnji i jačanju te institucije.

Razvoj Ureda pravobranitelja za djecu započela je Ljubica Matijević Vrsaljko, koja je tu dužnost obavljala od 2003. do 2005. i ustrojila ga kao multidisciplinarni tim stručnjaka, zatim je  u razdoblju od 2006. do 2014. pravobraniteljica bila Mila Jelavić, a u tih osam godina osnovani su i regionalni uredi Pravobranitelja za djecu u Osijeku, Rijeci i Splitu, osnovana je i Mreža mladih savjetnika pravobraniteljice – MMS, kao dječje savjetodavno tijelo te je pri Uredu u Zagrebu otvorena Mala kuća dječjih prava –mjesto susreta s djecom i okupljanja stručnjaka koji rade s djecom i za djecu. Treća pravobraniteljica za djecu – Ivana Milas Klarić – od 2014. do 2017., nastavila je otvarati Malu kuću dječjih prava prema djeci i stručnjacima te jačati sudjelovanje djece kroz MMS, ali i druge projekte. U to je vrijeme započeo projekt “Poznajem i poštujem dječja prava” čiju završnicu predstavlja izložba u Etnografskom muzeju, izvijestila je aktualna pravobraniteljica.

Helenca Pirnat Dragičević navela je kako će i sama nastojati dati obol na tragu  postignuća svojih prethodnica i da je spremna nositi se sa svim budućim izazovima, s kojima se pravobraniteljske institucije nužno suočavaju jer uvijek iznova upozoravaju da država u zaštiti prava djece može i mora činiti mnogo više i bolje.

– Tijekom ove prve godine svoga mandata nastojala sam, a tako ću i nastaviti, utjecati na jačanje vidljivosti djece u društvu i na tome da se glas djece čuje i da se o njihovim porukama razmišlja. Nastojat ću i dalje biti glas djece – istaknula je pravobraniteljica.

Uzvanicima se u toj svečanoj prigodi obratila i pomoćnica ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Maja Vučinić Knežević, koja je istaknula važnost dječjega sudjelovanja ili participacije u različitim područjima života.

Sve dosadašnje izložbe učeničkih radova u Maloj kući dječjih prava pravobraniteljice za djecu otvarali su učenici pa je ta “tradicija” nastavljena i u Etnografskom muzeju. Izložbu je otvorila učenica Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok Petra Sokolić, koja se prisjetila rada i iskustava učenika u projektu “Poznajem i poštujem dječja prava” te suradnje s Uredom pravobraniteljice za djecu.

– Dok smo stvarali ove ilustracije ujedno smo i proučavali Konvenciju o pravima djeteta i doznali i za neka prava koja su manje poznata pa neki odrasli možda misle da su i manje bitna. Mislim da smo svojim radovima uspjeli pokazati da su sva prava djece jednako važna i da se moraju poštovati – istaknula je Petra zahvalivši još jednom na pruženoj prigodi i poticaju učenicima umjetničkih škola.

Izložba u Etnografskom muzeju može se razgledati do 14. prosinca. (Foto: Nina Koydl, EMZ i drugi)