Izbornik

Još nekoliko dana za prijave mladih savjetnika pravobraniteljice

mms bener 200x300Natječaj za novi saziv Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu, koji je raspisan početkom lipnja, bliži se kraju. Prijave djece svakodnevno stižu u Ured pravobraniteljice, a rok za prijavu traje još svega nekoliko dana, do 1. rujna 2017., odnosno do početka školske godine. Na natječaj se mogu prijaviti djevojčice i dječaci koji imaju između 12 i 16 godina. Informacije o natječaju i obrazac za prijavu mogu se naći na www.dijete.hr pod naslovom “PRIJAVI SE NA NATJEČAJ ZA MMS”. Ispunjeni obrazac treba poslati na mojglas@dijete.hr ili običnom poštom na adresu: Pravobraniteljica za djecu, Teslina 10, 10000 Zagreb.

Mrežu mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu, skraćeno nazvanu MMS, čini 20 djece u dobi od 12 do 18 godina, a njihov mandat traje tri godine. Oni savjetuju pravobraniteljicu i pomažu joj u radu, tako što je upozoravaju na probleme i potrebe svojih vršnjaka, ali i tako što u svojim sredinama šire informacije o dječjim pravima i ulozi pravobraniteljice u zaštiti prava djece. Svoju savjetničku funkciju ostvaruju sudjelujući u raspravama putem elektroničkoga foruma te u susretima s djelatnicima Ureda pravobraniteljice za djecu, na kojima razmjenjuju mišljenja o važnim temama za život djece i mladih. Tako pomažu u kreiranju stajališta i preporuka koje pravobraniteljica javno iznosi kad nastupa kao zagovornica i glasnogovornica djece.
Mreža je osnovana 2010. godine i sadašnji mladi savjetnici predstavljaju treću generaciju MMS-a. U protekle tri godine bili su jako aktivni, a najviše su se bavili temama kao što je prevencija vršnjačkoga nasilja, a posebno psihičkoga nasilja među djecom, odnosi između nastavnika i učenika u školi, sudjelovanje djece u društvenim procesima i mogućnost iznošenja mišljenja o važnim pitanjima koja se tiču djece, zatim sadržaji za djecu i mlade u medijima, osobito na televiziji i drugo.
Upravo će djeca – sadašnji članovi MMS-a, među pristiglim prijavama na natječaj izabrati dvadesetero djece i mladih za novi saziv Mreže mladih savjetnika za sljedeće tri godine. Preostalo je još nekoliko dana za prijave pa pozivamo svu djecu u dobi od 12 do 16 godina, koji se žele zauzeti za dječja prava i pomoći da se glas djece jasnije čuje i bolje razumije u našem društvu, da se pridruže Mreži mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu.