Izbornik

Jubilej Centra za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica

Jubilej Centra za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica

Vel.Gorica.rodjendan pozornicaU Pučkom otvorenom učilištu Velika Gorica 17. travnja 2013. obilježena je 10. godišnjica rada Centra za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica. Tom prigodom prisutnima su se obratili ravnateljica Centra Sanda Puljiz, prof. dr. sc. Lidija Arambašić s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Đurđica Ivković iz Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, načelnica Sektora za djecu i podršku obitelji u Ministarstvu socijalne politike i mladih Dubravka Marušić, zamjenik župana Zagrebačke županije Rudolf Vujević, gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić te pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić. O pozitivnim iskustvima, koja imaju kao korisnici brojnih programa Centra, govorili su dječak Dominik Krizmanić i gospođa Natalija Rauker.

 

O desetogodišnjem radu Centra izrečeno je mnogo pohvala. Pravobraniteljica za djecu istaknula je kako na temelju višegodišnjeg praćenja aktivnosti i suradnje s Centrom zaključuje da je riječ o ustanovi koja svojim djelovanjem može biti model organiziranja brige lokalne zajednice za zaštitu najboljeg interesa djece. Rad Centra, usmjeren na jačanje osobnih kapaciteta samog djeteta, jačanje kapaciteta njegova primarnog okruženja – obitelji, kao i stručnjaka u zajednici, za kvalitetnu skrb, odgoj i obrazovanje, osim što pruža niz pogodnosti neposrednim korisnicima programa, pridonosi i osvještavanju cijele zajednice o potrebama i pravima djece. U takvom okruženju djeca od rane dobi dobivaju poruku da su prihvaćena kao punopravni članovi, da se njihove potrebe uvažavaju i da mogu iznijeti svoje mišljenje o pitanjima koja su im važna. Istaknula je djelovanje Centra za djecu, mlade i obitelj kao primjer uspješnog „partnerstva“ suvremene obitelji i lokalne zajednice u poticanju zdravog odrastanja djece kao aktivnih članova društva. Posebno se osvrnula na uspješnu suradnju s Gradskim vijećem djece Velike Gorice.

Svečanosti je prisustvovala i  savjetnica pravobraniteljice Davorka Osmak Franjić.

Nakon svečanog dijela uzvanici su mogli razgledati izložbu fotografija autora Željka Ljubeka, koji prati rad Centra od samog početka. (Foto:www.centar-dmo-vg.hr)