Izbornik

Kako do sustava zaštite mentalnog zdravlja djece

Kako do sustava zaštite mentalnog zdravlja djece

U Uredu pravobraniteljice za djecu 15. prosinca 2016. održan je sastanak s nizozemskim stručnjacima, doktorima Hugom Koetsierom i Fransom van Mierlom koji su angažirani u radu na zajedničkom twinning projektu Ministarstva zdravstva i Trimbos instituta iz Nizozemske pod nazivom “Osiguravanje optimalne zdravstvene skrbi za osobe s poremećajima mentalnog zdravlja”.

Jedan od ciljeva projekta je izrada smjernica koje trebaju poslužiti kao podloga za izradu nacionalne strategije za razdoblje 2016. – 2020. te kao podloga za eventualne izmjene zakona u području zaštite mentalnog zdravlja. Kako bi smjernice bile što kvalitetnije i sveobuhvatnije, nizozemski stručnjaci ovih su dana razgovarali s različitim stručnjacima iz područja zaštite mentalnog zdravlja djece, a među njima i s predstavnicama Ureda pravobraniteljice za djecu.

Zamjenica pravobraniteljice za djecu Ester Radmilo i savjetnica pravobraniteljice Davorka Osmak Franjić upoznale su ih sa stajalištima pravobraniteljice o aktualnim problemima i mogućim rješenjima u ovom području zaštite prava djece kao i s aktivnostima Ureda pravobraniteljice u vezi s time.