Izbornik

Kako poboljšati sustave skrbništva za djecu bez pratnje u Europi

Kako poboljšati sustave skrbništva za djecu bez pratnje u Europi

Pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević sudjelovala je 14. i 15. ožujka 2019. u Bruxellesu na radnom sastanku o implementaciji i poboljšanju sustava skrbništva u Europskoj uniji u okviru ProGuard projekta.

Na sastanku se raspravljalo o sustavima skrbništva za djecu bez pratnje u različitim zemljama te je predstavljena Europska mreža skrbnika (EGN – European Guardianship Network), kao platforma koja bi olakšala razmjenu iskustava skrbnika iz različitih zemalja s ciljem pronalaska zajedničkih rješenja za poboljšanje sustava skrbništva.

Europska skrbnička mreža, koju je predstavila nizozemska organizacija Nidos, obuhvaćala bi organizacije koje se bave pitanjem skrbništva, partnere iz vlada država članica, institucija (poput Europske komisije) i agencija (kao što su FRA i EASO) Europske unije te relevantnih međunarodnih organizacija,  kao što su UNICEF i UNHCR. Mreža bi se bavila važnim pitanjima za skrbništvo nad djecom bez pratnje, kao što su imenovanje skrbnika, kvalifikacije koje skrbnici moraju imati, dužnosti skrbnika, nadziranje njihovog rada itd.

Osim o EGN-u, na sastanku se raspravljalo i o sustavu akreditacije skrbništva.

Stanje na području skrbništva u Republici Hrvatskoj predstavila je Dubravka Marušić iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.