Izbornik

Kako s djecom razgovarati o koronavirusu

Kako s djecom razgovarati o koronavirusu

Život u “karanteni” i posebna pravila na koja su se djeca morala priviknuti preko noći, mnogim je roditeljima donio mnoge izazove i pitanja. Kako s djecom razgovarati o koronavirusu i mjerama zaštite? Kako objasniti čega se sve moramo čuvati, ali i da se ipak ne moramo cijelo vrijeme bojati i biti zabrinuti? Kako djeca mogu provoditi vrijeme i zabaviti se kod kuće? Na svojim stranicama UNICEF nudi savjete i smjernice o tome, namijenjene uglavnom roditeljima, ali i djeci i mladima, dostupne na poveznici https://www.unicef.org/croatia/sto-trebate-znati-o-koronavirusu-covid-19.

Ondje se, u Kutku za mlade, također može doznati kako mladi razmišljaju o ovim temama te pronaći savjete o zaštiti mentalnog zdravlja mladih u vremenu krize – koja je odjednom postala “normalna” situacija. UNICEF donosi i smjernice u vezi sa zaštitom djece s teškoćama u razvoju u uvjetima pandemije.

Učenje o zdravlju kroz igru

Stručnjaci iz UNICEF-a pripremili su vodič za razgovor s djecom o koronavirusu pod naslovom „Kako objasniti koronavirus mlađoj djeci“. Poput radne bilježnice, on kroz kratke tekstove i poticajne ilustracije poziva djecu na niz konkretnih aktivnosti: crtanje, pisanje, bojenje, izrezivanje i lijepljenje oblika i likova, razgovor… Osim što olakšava komunikaciju odraslih s djecom o ovoj važnoj, ali i teškoj temi, ova slikovnica također se bavi emocijama s kojima se i djeca rane dobi neminovno susreću u vremenu borbe protiv epidemije COVID-19. Vodič za razgovor s djecom „Kako objasniti koronavirus mlađoj djeci“ može se preuzeti ovdje.

 

 

Slikovnica za najmlađe

U razgovoru o koronavirusu s najmlađima važno je držati se stručnih i znanstveno utemeljenih činjenica, ali dobro će doći i malo mašte. Poruka je to Manuele Moline,  autorice slikovnice o koronavirusu, čiji je izvorni naslov COVIBOOK, koja na jednostavan i duhovit način objašnjava što je to koronavirus i kako se zaštititi od zaraze. Slikovnica je prevedena na brojne jezike među kojima je i hrvatski, a namijenjena je djeci u dobi od dvije do sedam godina. Pored osnovnih informacija ona ujedno pomaže najmlađima da se suoče sa svojim osjećajima i lakše prebrode strahove i nelagodu u vezi sa zdravstvenom krizom. Slikovnica COVIBOOK na hrvatskom jeziku može se preuzeti ovdje. (Ilustracija: M. Molina)