Izbornik

Kampanja “Dvije djevojčice”

Kampanja “Dvije djevojčice”

Dvije djevojciceU povodu Europskog dana borbe protiv trgovanja ljudima na graničnom prijelazu Bajakovo, kao jednom od najfrekventnijih prijelaza u Europsku uniju, 17. rujna 2013. predstavnici policije Republike Hrvatske i Republike Srbije zajednički su predstavili aktualnu preventivnu kampanju “Dvije djevojčice”. Kampanja se provodi u 13 zemalja s ciljem prevencije trgovanja ženama i djevojčicama, koje je najčešće povezano sa seksualnim iskorištavanjem.

 

Na graničnom prijelazu susreli su se glavni ravnatelj Ravnateljstva policije MUP-a RH Vlado Dominić i direktor policije Republike Srbije Milorad Veljović sa suradnicima, čime je naglašena dobra suradnja susjednih država u zajedničkoj borbi protiv trgovanja ljudima. Tijekom susreta djelatnici policije Hrvatske i Srbije prezentirali su preventivne aktivnosti pod nazivom “Spriječimo trgovanje ljudima – djelujmo prekogranično” te prikazali videospot, pripremljen u suradnji s drugim nositeljima ove kampanje i uz podršku Veleposlanstva Velike Britanije. Videospot se već prikazuje u Hrvatskoj, a prilagođen je učenicima starijih razreda osnovne škole.

Naglašena je i važnost djelovanja i suradnje s civilnim udrugama u borbi protiv ovog oblika modernog ropstva. Spomenuta je velika tamna brojka ovih kaznenih djela, posebno kad su u pitanju djeca te oblici zlouporabe u svrhu seksualnog iskorištavanja, prinudne udaje, iskorištavanja dječjeg rada itd. Djelatnici policije iz Srbije iznijeli su podatak da su u Srbiji polovica identificiranih žrtava trgovine ljudima u prošloj godini bila djeca.

Nakon prezentacija čelnici policije obiju država su, u sklopu promoviranja kampanje, dijelili letke osobama koje su prelazile granicu, a cjelokupno događanje je popratio velik broj medija obiju država. Događaj je pratila savjetnica pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović, naglasivši pritom izloženost i ranjivost djece u trgovanju ljudima, budući da su ona, zbog svoje dobi i nezrelosti, dodatno ugrožena kao potencijalne žrtve.