Izbornik

Škola kao mjesto učenja aktivnog građanstva za roditelje i djecu

Škola kao mjesto učenja aktivnog građanstva za roditelje i djecu

Dubrovnik KPK

U Dubrovniku je 29. do 30. travnja 2016. održana konferencija “Škola kao mjesto učenja aktivnog građanstva za roditelje i djecu”, u organizaciji Europskog udruženja roditelja EPA (European Parents’ Association) i Udruge roditelja “Korak po korak”. Pedesetak predstavnika udruga roditelja iz Švedske, Estonije, Austrije, Italije, Španjolske, Hrvatske i drugih zemalja okupilo se kako bi razmotrili postojeće načine i primjere dobre prakse suradnje roditelja i odgojno-obrazovnih ustanova. Na skupu je izlagala i pravobraniteljica Ivana Milas Klarić.

 

Jedan od ciljeva konferencije bio je izraditi preporuke koje će na svim razinama, od roditelja do predstavnika tijela javnih vlasti, pokazati kako zajedničkom suradnjom povećati participaciju i uključivanje roditelja u rad škole, što može poslužiti i djeci kao primjer u učenju o aktivnome građanstvu.

Tijekom konferencije organizirana su predavanja, okrugli stolovi, radionice i posjeti školi i drugim institucijama. Među izlagačima na skupu je bio i istaknuti stručnjak na području rada i razvoja waldorfskih škola Christopher Clouder. Pavobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić svoje je izlaganje održala na plenarnom dijelu konferencije te je izvijestila o prijavama kršenja prava djece u području odgoja i obrazovanja koje njezin Ured dobiva, a koje su po udjelu u ukupnom broju prijava na drugom mjestu. Tako se u 2015. godini, od ukupno 1456 prijava podnesenih pravobraniteljici, 239 odnosilo na obrazovanje.

Više o ovoj konferenciji pročitajte ovdje.